Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hallontårta med choklad

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Innanför marängen döljer sig både chokladtryffel och hallongrädde. En underbar kombination av hallon, choklad och fluffig italiensk maräng!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en springform med löstagbar botten, 19-20 cm i diameter, och mjöla den lätt.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa upp äggen lätt och tillsätt mjölk och olja. Blanda ner äggblandningen i de torra ingredienserna och vispa till en jämn smet. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i 35-40 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan vila i 5 minuter i formen. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen. Skär sedan upp kakan i tre bottnar.
  3. Fyllning 1, chokladtryffel: Diska ur tårtformen och fodra formen med plastfolie. Lägg i en av bottnarna i formen. Hacka chokladen till fyllningen och lägg den i en liten skål. Koka upp grädden och häll den varma grädden över chokladen. Rör tills all choklad har smält, låt tryffeln svalna i några minuter. Vispa i smöret. Låt tryffeln svalna i rumstemperatur tills den börjar tjockna och har rumstemperatur. Bred tryffeln över botten, och lägg på ytterligare en botten. Sätt in formen i kylen tills chokladtryffeln stelnat, det tar 1-1½ timme.
  4. Fyllning 2, hallongrädde: Vispa grädden, mosa hallonen och vänd ihop hallonen med grädden. Bred hallongrädden över den andra tårtbottnen och lägg på den tredje bottnen. Sätt in tårtan i kylen igen och gör den italienska marängen.
  5. Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen har nått 110 grader börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet i ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat.
  6. Fyll smeten i en spritspåse med en Saint-Honoré-tyll (en slät tyll där hålet fortsätter som en snibb nedåt) eller klipp av en spritspåse rakt med en flik i ena hörnet, för att få rätt kant på spritsningen. Du kan också använda en slät tyll eller stjärntyll. Lossa kanterna på tårtformen, ta bort plasten och flytta över tårtan till ett tårtfat. Lägg hallon på toppen. Spritsa marängen på kanterna och bränn av med en brännare.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.