Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Maträtt från Sibirien som är himmelskt god. Lite pillgöra men det är det värt. Detta recept har jag lärt mig från min sambo som kommer från Sibirien, där det närmast betraktas som nationalrätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda mjöl, ägg, vatten och salt. Knåda till en rätt fast deg. Låt degen vila en timme. Blanda ihop färsen med finriven lök, vatten, salt och peppar.
  2. Ta en bit utav degen och kavla ut på mjölat bord till 1-2 mm tjocklek. Ta ut rundlar med tex ett glas. Lägg på ca 1 tsk fyllning, vik ihop till en halvmåne och tryck ihop kanterna noga. Ta sen "snibbarna" och tryck ihop så det ser ut ungefär som tortellini. Fortsätt med resten av rundlarna. Lägg dem på en mjölad plåt och sätt in i frysen.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i pelmenin och rör om. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp dem med hålslev och blanda i lite smör så de inte klistrar ihop.
  4. I Ryssland lägger man upp pelmenin på en tallrik, häller på massor med svartpeppar och doppar sen varje pelmeni i en ättiksblandning (ättika+vatten) och äter dem tillsammans med smetana . Det går bra med creme fraiche eller gräddfil eftersom vi inte har smetana i sverige. Det låter kanske konstigt men det är supergott. Andra äter bara med smält smör eller ketchup.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Jwanaa 17 april 2010

    Jaaaa här är den! Du skrev receptet från den norra delen från Ryssland(Kanske Moskva, St:Petersburg eller Sibirien) jag tror att det är just det som gör skillnaden, i norra delen har de inte lika brett val på kryddor och sånt, så där brukar de använda simpla kryddor som peppar, vitlök och sånt. I södra Ryssland är det väääääldigt varmt så vi har en jätte bred val när det gäller frukt, grönsaker, kryddor, teet m.m. Då menar jag att de flesta recept som jag kanske skriver är mycket annorlunda i konsistensen även om rätten har samma namn, vissa recept kanske inte ens lagas i norra Ryssland, men jag försöker att hålla mig till just min stads traditionella rätter :) Själv kommer jag från Armavir vilket ligger jätte nära till staden Sochi, så din man kanske kan berätta like om skillnader ^^ Men just pelmenis hade vi inte så stor skillnad på? Min recept innehåller inga ägg i degen och det är just för att många misslyckas med degen och den blir för hård p. g.a äggen. Tänkte att det blir enklare för de som lagar recepten för första gången :) Kram

  • Garrik 16 maj 2010

    åhh, vad gott.

  • Evgeniya 5 november 2011

    Man kan lägga 1 ägg i färsen också.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.