Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hasselnötstårta med jordgubbar och vispgrädde

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

Otroligt god och glutenfri sommartårta som går att variera med vilka bär och frukter man vill. Är smidigt att göra bottnarna ett par dagar innan servering och bara lägga ihop lite innan den ska avnjutas. Går lätt att göra laktosfri och mjölkfri, använd laktosfri grädde eller valfri mjölkfri vaniljvisp.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hasselnötsbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna fint i en mandelkvarn, mixer funkar i nödfall, men kakan flyter ut och blir inte lika härlig i konsistensen. Blanda de finmalda hasselnötterna med florsocker och vaniljsocker. Vispa äggvitorna i en ren vispskål tills smeten blir fast och glansig i konsistensen, skålen ska gå att vända upp och ner och smeten ska stanna kvar. Häll över nötblandningen över äggvitorna och vänd ner till en jämn smet. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, cirka 23 cm i diameter, jag använde en bakform som mall. Klicka ut smeten i mitten av cirkeln och bred ut den mot kanterna och jämna till så den är jämntjock. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, den blir svagt gyllene och fast på ytan.
  2. Låt svalna och förvara i en plastpåse tills ihopmonteringen. Den klarar sig bra upp till 4-5 dagar i rumstemperatur, önskar man längre förvaring så går den bra att frysa.
  3. Hasselnöts maräng botten: Mal eller mixa nötterna fint och ställ åt sidan. Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål Sätt ugnen på 100 grader. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, cirka 23 cm i diameter. Häll upp lite vatten i en kastrull, ställ den på en varm platta och tag fram en ren värmetålig vispskål. Mät upp socker och äggvita i vispskålen och ställ den över kastrullen med det varma vattnet. Vispa med en elvisp till smeten är blank, seg och fluffig. Det tar cirka 10 minuter med elvisp. Tag skålen av värmen och ställ skålen med chokladen över kastrullen. Låt den smälta under tiden marängen vispas sval. Vispa marängsmeten i 3-5 minuter till, så smeten svalnar ordentligt. Rör ner de malda hasselnötterna och rör till en jämn smet, häll över den smälta chokladen och vänd 2-3 varv så den blir lite marmorerad. Klicka ut smeten i mitten av cirkeln på bakplåtspappret och bred ut till en jämntjock cirkel. Grädda i mitten av ugnen i cirka 2-3 timmar, lite beroende på luftfuktighet och ugn. Låt den gärna svalna i ugnen efter den stängts av. Botten klarar sig i plastpåse länge, upp till 2-3 veckor innan ihop monteringen.
  4. Dekor: Förbered gärna vispgrädden och frukten 2-3 timmar innan om man vill. Men vänta gärna med att montera tårtan till cirka 1 timme innan servering för att behålla bottnarnas konsistens. Skiva bären och vispa grädden till önskad fasthet, spara gärna några bär hela till dekoreringen på toppen av tårtan. Lägg upp hasselnötsbotten på ett fat, bred ut hälften av grädden och toppa med bär. Lägg på marängbotten och bred ut den sista grädden och dekorera med de sista bären. Klart!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • lillanna75 11 juli 2011

    Det var nog den godaste tårtan jag ätit!!!! hade lätt ätit hela själv, men man måste väl dela med sig.......... =)) Solklar 5+++

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.