Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Havrebröd i lergryta

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Gott och saftigt bröd. Lergrytan ställs in i kall ugn.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att blötlägga lergrytan och låt den ligga i vatten medan degen jäser i bunken.
  2. Blanda havregryn, sirap, margarin och salt. Häll i det kokande vattnet.
  3. Lös upp jästen i ½ dl vatten.
  4. När grynblandningen svalnat något blandar man ner jästblandningen och vetemjölet.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ca 2 tim.
  6. Olja in grytan och locket.
  7. Forma ett knubbigt bröd av degen och lägg ner den i lerggrytan. Nagga, pensla med vatten och strö över lite havregryn.
  8. Lägg på locket och ställ in grytan lågt ner i kall ugn. Sätt nu på ugnen på 200*. Låt grytan stå inne i ca 70 min.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • Vetebullen 17 januari 2009

    Hej! Detta bröd är saftigt och jättegott ! Bytte ut 1 dl mjöl till havrekli + lite mer salt. 5 stjärnor från mig!

  • akewik56 11 februari 2009

    Brödet blev fantastiskt högt och fint i grytan, har även provat att byta ut hälften vete till råg, blandat i russin och 1 dl linfrö samt lite krossad Anis för mer smak. Den blandningen står i ugnen nu, spännande.

  • anette-s 17 november 2010

    Detta var ett superbra recept! Eftersom jag har en stor lergryta så dubblade jag receptet och fick ett kanonfint bröd!

  • gnoaga 5 december 2010

    Ett lätt och bra recept som jag kommer att testa fler gånger. Hade ingen sirap hemma så bytte ut mot en sked honung istället och en sked av en alldeles för söt marmelad som jag hade gjort, testade med hälften var av rågsikt och vetemjöl. Jag fick dock mitt bröd för torrt. Det kanske beror på att jag hade brödet inne i 70 min och det nog räckte med 60 min.

  • Yvon 25 februari 2011

    Lätt bakat bröd, hade kanske "smaklöst" salt, skall kanske smaka mera..men som helhet väldans bra.! :)

  • Christer_l_Hansson 10 november 2011

    Det blir lika fint varje gång som jag gör det. Har börjat att ha i russin och nötter vilket förhöjer smaken och brödet håller sig saftigare under längre tid

  • Kristinfahl 10 november 2011

    Roligt att du gillade havrebrödet. Bra tips att ha i russin.Tack för det!

  • Marie Hedström 1 augusti 2022

    Hej! Finns det något liknande bröd men Utan så mycke socker och helst med, surdeg? Enkelt och gott men gräddas i lergryta. MVH Marie Hedström

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.