Jätte enkel att baka. Degen är klar på 10 minuter då den inte behöver jäsa eller bakas ut. Nyttig. Du slipper tillsatser och konserveringsmedel som ofta finns i bröd i affären.
Instruktioner
- Blanda 7 dl vetemjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn.
- Blanda ner 1 tsk salt, 2 tsk bikarbonat samt 4dl fil.
Välj vad du vill smaksätta med; t.ex. lingonsylt, rårivna äpplen, russin, morötter, sirap, oliver, torkat frukt etc. Det mesta funkar! Rör om.
- Smörj en brödform med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lagom klistrig i konsistensen.
- Strö över linfrö, solroskärnor och dinkelpuffar eller annat gott du har hemma.
- Ställ in brödet i ugnen 175grader i 40-60 minuter. Låt sedan kallna under bakduk. Ät med exempelvis smör och ost.
- Gör 2-3 stycken limpor när du ändå är igång och -vips- har du täckt brödbehovet för hela veckan. Kryddningen av brödet går att variera i all oändlighet - bara fantasin sätter gränser.
- Tips:
Blanda linfrö, solroskärnor etc. direkt i degen istället för på - då slipper du allt smulande.
Publicerat den
25 oktober 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag änvände brödkrydda och brödsirap som smaksättare. Det blev kanongott. Tack för ett bra recept