Smält margarin eller mät upp olja. Häll fettet över havregrynen i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, lättströ och mjölk. Rör om och smaksätt med någon droppe bittermandelarom.
Dela degen i två delar och kavla ut dem till bottnar, 21 cm i diameter. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen i 200 c. Låt bottnarna svalna på galler.
Öppna burken med aprikoser. Lägg 10 stycken i en sil och skölj dem med kallt vatten. Kör dem sedan till en puré i en mixer. Det blir 1 dl mos.
Blanda mjölk, maizena, äggulan och lättströ i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills den nästan når kokpunkten och börjar tjockna. Dra kastrullen åt sidan och låt krämen svalna.
Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter i kallt vatten. Krama ur gelatinet och smält det i en kastrull över svag värme.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda ner gelatinet, aprikosmoset och till sist äggviteskummet i den kalla krämen. Lägg den mellan bottnarna.
Garnera med aprikorklyftor avspolade och blad av citronmeliss. Låt tårtan stå i kylen 2-3 timmar eller till nästa dag så blir inte bottnarna hårda.