Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Havtornspaj

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Havtorn innehåller vitaminer i stor mängd...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mördeg: Rör smöret till degen mjukt. Blanda smör och mjöl snabbt och forma till en degklump med en urgröpning i mitten.
  2. Knäck ner äggulorna i urgröpningen och häll i sockret. Knåda ihop ingredienserna till en boll som plastas och lägg i kylen minst en timme.
  3. Tryck ut pajen i en ringform eller i en hög pajform, 22 cm i diameter. Fäst degen runt formens kanter. Klä den med aluminiumfolie och fyll formen med torkade gula ärter. På så vis hindras pajens kanter från att falla ner när den gräddas.
  4. Förgrädda i 210º i ugnens mitt i 10-12 minuter eller tills degen stelnar.
  5. Fyllning: Rensa och skölj bären (färska eller fysta som tinat ). Koka upp grädden och sockret i en kastrull och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Häll i havtornsbären och låt sjuda i 10 minuter. Sila ner vätskan i en bunke.
  6. Låt svalna lite. Häll i saft från citronen.Vispa äggen(det ska vara 9 hela ägg) i en bunke bredvid. Häll bärgrädden över äggen. Rör om ordentligt.
  7. Sänk ugnstemperaturen till 150º. Häll fyllningen i pajformen. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. När fyllningen har stannat är pajen klar. Se till att ytan blir vackert gräddad utan att bli bränd. Låt kallna. Servera med havtornssås.
  8. Sås: Rensa och skölj bären (färska eller frysta som tinat). Koka ihop alla ingredienserna så att såsen får en sirapsliknande konsistens. Pressa saften ur bären genom en sil. Man kan ta tillvara kärnorna i silen och lägga dem i såsen.
  9. Smaka av och tillsätt mer socker om såsen blir alltför sur. Smakar utmärkt till äggost, men även till pajen, vaniljglass eller ris à la Malta. Vill man ha en lenare sås kan man tillsätta lite grädde i koket.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.