Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vitvinspocherad lax med fänkålssås

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Hittade receptet i en bok, minns inte vilken. Tror receptet är skotskt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fisken: Hacka moroten, löken, de gröna delarna av fänkålen och persiljan fint. Bryn allt i smör i en kastrull. Tillsätt knappt hälften av vittvinet och salta (rätt ordentligt med salt, minst 1 msk!) och peppra, tillsätt 1-2 lagerblad. Smaka av, tillsätt ev. lite socker (½-3tsk) om smaken blir för torr och sur. Sätt fisken i en ugnsform och häll innehållet ur kastrullen på. Vätskan ska täcka fisken, tillsätt vittvin (och/eller vatten om mildare smak önskas) och ev. mera salt och peppar. Det får vara en rätt stark lag, så att smaken går in i fisken. Grädda i ca 20 min, tills fisken blivit genomkokt.
  3. Skala potatisen och koka som vanligt.
  4. Sås: Hacka de vita delarna av fänkålen och bryn försiktigt och rätt länge i smör, så att det blir lätt gyllenbrunt och mjukt (mera genomskinligt). Salta lite. Ta åt sidan och låt svalna lite. Mosa med en stavmixer, alt. hacka finare med kniv. Häll grädden i en kastrullen och tillsätt den mosade/hackade fänkålen.
  5. Ta fisken ur ugnen. Häll av spadet och sila det. Sätt grönsakerna i en skål. (Täck ev. med aluminiumfolie.)
  6. Tillsätt av det silade spadet till såsen enligt smak. Red av den med toppredningspulver (typ Maizenaredning eller Roux). Smaka av såsen med salt, peppar och socker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.