Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helenabakelser

 
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Med klassiska och eleganta kakor som de här imponerar du garanterat på gästerna!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör bottnen: Hacka samman mjöl och matfett på bakbordet med hjälp av en degskrapa eller kniv.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse eller linda in den i plastfolie och ställ kallt i minst en timme.
  3. Gör fyllningen: Skålla, skala och mal mandeln. Mal mandeln i en mandelkvarn, inte i en matberedare, eftersom fyllningen då kan bli lätt kompakt. Har du ingen mandelkvarn kan finhacka mandeln eller köra den snabbt i mixern.
  4. Rör samman mandel med florsocker och äggvitor. Värm ugnen till 175 grader.
  5. Smörj formarna. Ta undan ca 1/4 av degen till dekoration. Kavla ut den stora degbiten tunt och klä formarna med den. Kavla sedan ut den lilla degbiten och skär eller sporra ut remsor till dekoration.
  6. Fyll formarna till 2/3 med mandelfyllning och lägg degremsorna i ett kryss över.
  7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter tills de fått vacker färg.
  8. Låt bakverken svalna några minuter. Stjälp försiktigt upp dem på galler. Låt dem kallna.
  9. Serveringstips: Gör en läcker dessert: Mixa 150 g hallon med 1 dl florsocker. Fördela såsen på fyra assietter. Häll lite ovispad grädde i en spiral över såsen. Gör med en sticka ett spindelvävsliknande mönster. Ställ en bakelse mitt i såsen. Garnera med carambola.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.