Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helgrillad oxfilé med bearnaisemos och friterad lök

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Det är alltid trevligt med helstekt... Det bearnaisekryddade moset är en verklig höjdare! Om du inte hittar vinägerinlagd dragon i butiken, lägg några färska blad i vitvinsvinäger och låt dra någon timme. Den bekväme köper färdigfriterad lök i stället för att laga själv. Tänk på att köttet ska vila innan du skär upp det, försöka tajma de olika momenten. Moset håller värmen bra och såsen hettar du snabbt upp vid serveringen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gnid in köttet med kryddorna.
  2. Grilla eller stek oxfilén till 55 grader innertemperatur i 125 grader i ugn, det tar ca 30 minuter. Låt vila minst 10 minuter.
  3. Bearnaisemos: Koka potatis och vitlök mjukt. Värm upp grädde och smör.
  4. Mosa och vispa potatis och vitlök till en slät puré med den varma grädd- och smörblandningen, gärna med elvisp. Smaka av med färsk och inlagd dragon, persilja, citronskal och citronsaft, salt och nymalen peppar.
  5. Friterad lök: Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fritera den långsamt i låg temperatur, ca 130 grader. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  6. Sparrissallad: Koka grön och vit sparris var för sig al dente i saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten, låt rinna av. Blanda sparrisen med olivolja, eventuellt vitlöksskott, salt och nymalen peppar.
  7. Portvinsreduktion: Koka ihop portvin och balsamvinäger till simmig konsistens.
  8. Servering: Skär upp köttet och servera med tillbehören som på bilden.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.