Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt kalkon med fondkokt gräddsås samt klyftpotatis med majonnäs och rosmarin

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Kalkon är en fågel jag inte tillagar speciellt ofta, tar sin lilla tid. Men denna rätt är väldigt god jag lagar den numera några gånger om året. Att få hela kalkonen jämnt tillagad är i stort sett omöjligt när den är så stor, så jag skär av benen för att tillaga dem separat. Receptet till potatisen finns hos Made by Mary och såsen hos Kökschefen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kalkon: Ta ut den lilla påsen med hals och hjärta ur kalkonen och lägg kalkonen i en ugnsform. Spara påsen. Krydda med salt och svartpeppar. Pensla rikligt med smält smör och pensla regelbundet. Stoppa in katrinplommon, äpple och lök i bitar. Tillaga först i 2h på 150 grader. Sänk sen temperaturen till 100 grader och stek vidare tills innertemperaturen visar 70 grader i själva kroppen. Skär av benen för att låta dem tillagas separat tills de når en temperatur av 80 - 85 grader. Vira in kalkonen i dubbelt lager av folie. Detta går utmärkt att göra dagen innan. Skär upp kalkonen nästa dag och värm på 70 grader genom att ställa en liten skål med vatten i botten av ugnen och lägga ett rejält blött smörpapper ovanpå kalkonen.
  2. Potatis: Blanda majonnäs, rosmarin och vitlök i en bunke. Blanda ner potatisen och rosta på 225 grader i cirka 25 - 30 minuter. Vänd runt några gånger.
  3. Såsen: Lägg rotfrukterna som skurits i bitar i en gryta och stek i smör. Lägg i hals, hjärta och tomatpuré och stek en stund till. Häll i vatten och fond. Sjud 1h och sila. Rör om då och då. Gör sedan din egen gräddsås med all fond.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.