Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gravad helstekt biff

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 1 dag
Skriv ut

Smaken passar inte alla, ett smått unikt/ovanligt sätt att tillreda biff/filé. Kan såklart även göras med oxfilé och fin välputsad bit av ryggbiff går bra (som nötytterfilé ju "görs av"..) Smaken blir både salt och söt, och köttet kan serveras till olika rätter varm (potatisgratäng exempelvis), ljummen (nykokt färskpotatis med en kall dillsås) eller kallt som pålägg eller till alla rätter där rostbiff används. Det blir en mångsidig köttbit när den är klar..

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda salt och socker i en plastpåse, lägg i köttet och gnugga/skaka påsen så kryddorna fördelar sig. Öppna påsen och pressa i juice från en lime. Skaka blandningen igen. Grava i 24 timmar (mindre än halva tiden räcker utmärkt med vakuummarinerare), vänd påsen då och då.
  2. Tag ut köttet ur kylen ett par timmar före tillagning så det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 125C. Torka av/skölj hastigt köttbiten så att framförallt socker ej ligger kvar på ytan. Rulla köttet i grovmald svartpeppar och stek i ugn tills innertemperaturen närmar sig 55C, max 60C (tar ca 45 min för ett stycke som ursprungligen var på 700g). Slå folie om köttet och låt vila 10 min innan köttet skivas.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • jonnymunkers 10 oktober 2012

    Gör inte detta, "smaken passar inte alla" är en grov underdrift. Förstörde precis 1kg nötytterfilé...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.