- Serverar: 4 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Örter och vitlök ger riktigt god smak på köttet.
Den goda såsen och potatis med lök gör inte saken sämre.
Instruktioner
- Köttet:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg kotlettraden med benet nedåt på arbetsbänken. Skala två vitlökar och dela dem i tre, fyra bitar på längden. Snitta med vass kniv små fickor i köttet och pressa in vitlöksbitar lite här och där.
- Skär ett dekorativt rutmönster genom den feta kappan på köttet. Smula sönder timjan och rosmarin och strö blandningen över köttet. Klappa in kryddorna och avsluta med att salta och peppra.
- Tryck in en stektermometer (se till att den inte når benet eftersom den då visar fel temperatur)
Lägg köttet i långpanna och slå på lite olivolja. Ställ in mitt i ugnen. Beräkna stektiden till ca 1 timma och 45 minuter eller tills termometern visar 90 grader.
- (Eftersom kotlettraden är jämntjock blir stektiden densamma för en bit på ett kilo som för en på tre kilo)
Köttet behöver inte ösas.
- Ört- och pepparsås:
Skala och hacka en gul lök grovt. Fräs löken i smör någon minut. Pudra över vetemjöl och späd men vatten, vin och matgrädde.
- Lägg i buljongtärningen och tillsätt smulad rosmarin och timjan. Smaka av med krossade grönpepparkorn och svartpeppar.
- Låt koka upp och sjuda minst 5 minuter. Färga med såsfärg, sila och smaka av med salt.
- Helstekt lök och potatis:
Potatisen borstas och kokas fem minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Skala potatisen när den svalnat.
- Stek potatisen i en blandning av olja och smör. Krydda med salt och peppar.
- Löken läggs i vatten för att bli lättare att skala. Bryn dem runt om i olja och efterstek i 20 - 30 minuter med kotlettraden i ugn.
Publicerat den
25 september 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jätte gott
Mycket gott