Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt marinerad rostas med råstekta rotfrukter och ädelostgratinerade rödbetor

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 1 timme 20 minuter
Skriv ut

I vår familj älskar vi god mat och jag exprimenterar gärna, men använder också tradtionell matlagning. Här hade jag en hel bit rostas som jag marinerade och sedan stekte i ugn och sreverade med hongungsglaserade rotfrukter, samt pepparsås. Som pricken över i gjorde jag även ädelostgratinerade rödbetor. Tyvärr lyckades jag röra till/kladda till tallriken inför fotograferingen ..men men,,,

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att lägga köttet i marinad, endera i en plastpåse eller i en bunke. Gör egen marinad om du vill, men jag använde en påse av Santa Marias vitlök&örter marinad som var kvar från grillsäsongen. Låt köttet vila i marinaden minst ett par timmar - vänd då och då.
  2. När köttet är färdigmarinerat bryn det då snabbt i stekpanna och krydda efter eget behag. Kanske lite chili,vitlök, och viltkrydda?
  3. Lägg över i ugnssäker form och stek i ugn i 175 grader tills köttets innertemperatur är 64 grader. Då är det genomstekt och lite rosa som jag gillar det. Vill man har mer rött eller mindre genomstekt - öka eller minska tiden själva. Svep in köttet i folie så det får vila. Spara den eventuella köttsaft som blivit över.
  4. Skala palsternacka, morötter och rödbetor. Om ni vill skala även potatis, jag brukar bara tvätta dem och använda dem med skalet på nu när de fortfarande har så tunt skal.
  5. Koka rödbetorna lite mjuka i lättsaltat vatten i cirka 3-5 minuter och ställ på avsvalning.
  6. Skär morötter, palsternacka och potatis i klyftor och lägg över i långpanna och ringla olja över och stek i ugn cirka 220 grader i 15-20 minuter tills de är mjuka och lite krispiga. Öka gärna värmen sista minuterna för att få extra krispig yta. Jag brukar då ringla över lite honung och köra på varmluft och grill. Rör om då och då under hela stektiden.
  7. Dela rödbetorna i 4-6 bitar och lägg i egen ungsfast form, ringla över olja och stek i ugnen samtidigt som rotfrukterna, Under de sista minuterna smular du över ädelost (eller fetaost också jättegott) och gratinerar de sista minuterna på högre värme.
  8. Värm Lallerstedt såsen i vattenbad och toppa med den kvarvarande stekskyn från köttet. Rör om, obs det ska INTE koka. Mums.
  9. Ta det vilande köttet och skär det i skivor, garnera med persilja, timjan, grönsaker om ni vill.
  10. Servera kött, rotfrukterna och rödbetor, sås var för sig.
  11. GOOD LUCK!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • samoni 23 augusti 2010

    Första gången jag gjorde rostas, bjöd grannarna på det här. Full pott.

  • peter_brostrom_31 9 september 2013

    Rostas ska också behandlas som oxiflé. Det går att ha den i 100 c i en timma för att den ska bli mör och fin. Prova det, tack för receptet!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.