Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt oxfilé, gorgonzolatäcke med senaps- och kantarellpotatis

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

En perfekt festmåltid. Ta kantareller på burk eller färska.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Helstekt Oxfilé: Sätt ugnen på 150°C. Putsa filén fri från ev hinnor. Bryn filén runt om i smör tills den fått fin stekyta. Lägg över i en ugnsform. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek i mitten av ugnen till 50–60°C innertemperatur, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i minst 10 minuter.
  2. Öka ugnsvärmen till 175°C. Koka upp grädde och kycklingfond. Hacka osten till såsen och rör ner den. Varmhåll utan att koka.
  3. Koka haricots vertsen i ett par minuter. Häll av och blanda med lök och crema di balsamico.
  4. Skär köttet i portionsskivor, eller två tunnare per person, lägg på ett ugnssäkert fat/form. Lägg skivor av gorgonzola på köttbitarna. Sätt in köttet i ugnen och låt gorgonzolan smälta lite, 3–4 minuter.
  5. Ta ut och servera med haricots verts, gorgonzolasås och potatis
  6. Senaps- och kantarellpotatis: Skala och skär potatisen i ca 2 cm stora tärningar. Råstek gyllengula i lika delar olja och smör. Blanda honungsdijonsenap med potatisen. Krydda med salt och peppar.
  7. Laga klart i ugnen 20–30 minuter (samtidigt med köttet på 50°C). Finhacka schalottenlökarna. Fräs löken med förvällda/konserverade kantareller i smör, eller 200 g färska kantareller, beroende på säsong.
  8. Blanda potatisen med svampblandningen och ev finskuren salladslök. Smaka av och lägg gärna upp i portionsformar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.