En perfekt festmåltid.
Ta kantareller på burk eller färska.
Instruktioner
- Helstekt Oxfilé:
Sätt ugnen på 150°C. Putsa filén fri från ev hinnor. Bryn filén runt om i smör tills den fått fin stekyta.
Lägg över i en ugnsform. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek i mitten av ugnen till 50–60°C innertemperatur, ca 40 minuter.
Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i minst 10 minuter.
- Öka ugnsvärmen till 175°C.
Koka upp grädde och kycklingfond.
Hacka osten till såsen och rör ner den. Varmhåll utan att koka.
- Koka haricots vertsen i ett par minuter. Häll av och blanda med lök och crema di balsamico.
- Skär köttet i portionsskivor, eller två tunnare per person, lägg på ett ugnssäkert fat/form. Lägg skivor av gorgonzola på köttbitarna.
Sätt in köttet i ugnen och låt gorgonzolan smälta lite, 3–4 minuter.
- Ta ut och servera med haricots verts, gorgonzolasås och potatis
- Senaps- och kantarellpotatis:
Skala och skär potatisen i ca 2 cm stora tärningar.
Råstek gyllengula i lika delar olja och smör.
Blanda honungsdijonsenap med potatisen. Krydda med salt och peppar.
- Laga klart i ugnen 20–30 minuter (samtidigt med köttet på 50°C).
Finhacka schalottenlökarna. Fräs löken med förvällda/konserverade kantareller i smör, eller 200 g färska kantareller, beroende på säsong.
- Blanda potatisen med svampblandningen och ev finskuren salladslök. Smaka av och lägg gärna upp i portionsformar.
Publicerat den
14 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar