Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt oxfilé med bakade kvisttomater, svamp och pistagenötsås

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Laga en generös stek på oxfilé, den här är extra festlig med svampsås och pistagenötter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Bryn köttet runtom i smör och rapsolja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra runtom köttet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del. Lägg kvisttomaterna bredvid köttet.
  3. Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, 45-60 min. Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar. Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärmen till 250° och stek tomaterna ytterligare ca 10 min.
  4. Sås: Dela ev. svampen. Skala och hacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i smör och rapsolja i en kastrull. Salta.
  5. Tillsätt crème fraiche och vatten. Låt det koka ihop några minuter. Smaksätt med soja och farinsocker. Grovhacka pistagenötterna och rör ner dem.
  6. Ta ut tomaterna, ringla över lite smör och rapsolja och strö över flingsalt.
  7. Skär köttet i skivor och servera med såsen, tomaterna och t.ex. färsk pasta.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • honeybuny 3 januari 2009

    den här rätten är helt sjukt god. fast när vi åt den til nyås hade vi struts istället för oxfilé :) såsen är kanon!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.