Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke och sherrysås

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Passar vardagsfesten såsom nyåret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa filén fri från ev hinnor och senor.
  2. Bryn oxfilén runt om i fettet tills den fått en fin stekyta. Lägg över den i en ugnsform och vik ihop den tunnaste delen så att filén blir så jämntjock som möjligt.
  3. Salta och peppra. Stick in en stektermometer från kortsidan i den tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen vid en temperatur av 200 grader till önskad temperatur.
  4. När termometern visar 55º är filén röd inuti, vid 60º rosa och vid 65º lätt rosa. Stektid 20-30 minuter.
  5. Gör såsen under tiden. Koka upp sherry och smulade buljongtärning och sjud tills ca 2/3 återstår. Rör ner crème fraichen och koka ett par minuter till. Ta ut köttet och klicka gorgonzola ovanpå. Låt köttet stå en stund så att osten smälter något, innan det skärs i tjocka skivor.
  6. Servera köttet med såsen och tillbehören.
  7. Vinrekommendation: Det här är en smakrik kötträtt med ganska mycket sälta från gorgonzolan. Sälta mildrar strävhet och vi kan därför kosta på oss ett smakrikt rött vin.
  8. Lindemans Bin 40 Merlot har en lite syltig smak med inslag av mörka bär, kola och vanilj.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.