Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke och sherrysås

Passar vardagsfesten såsom nyåret.

Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke och sherrysås
Källa: Coop
Uppladdad av: jas65
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

1 oxfilé (1,2-1,5 kg)
2 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
Ca 250 g gorgonzola

Sherrysås:
2,5 dl sherry
2 hönsbuljongtärningar
5 dl crème fraiche

Tillbehör:
Potatisklyftor
Kokta gröna bönor
Sallad

Betyg (2 röster)
Antal personer
10 st
Visningar:
42856
Sparat:
225

Gör så här

Putsa filén fri från ev hinnor och senor.

Bryn oxfilén runt om i fettet tills den fått en fin stekyta. Lägg över den i en ugnsform och vik ihop den tunnaste delen så att filén blir så jämntjock som möjligt.

Salta och peppra. Stick in en stektermometer från kortsidan i den tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen vid en temperatur av 200 grader till önskad temperatur.

När termometern visar 55º är filén röd inuti, vid 60º rosa och vid 65º lätt rosa. Stektid 20-30 minuter.

Gör såsen under tiden. Koka upp sherry och smulade buljongtärning och sjud tills ca 2/3 återstår. Rör ner crème fraichen och koka ett par minuter till. Ta ut köttet och klicka gorgonzola ovanpå. Låt köttet stå en stund så att osten smälter något, innan det skärs i tjocka skivor.

Servera köttet med såsen och tillbehören.

Vinrekommendation:
Det här är en smakrik kötträtt med ganska mycket sälta från gorgonzolan. Sälta mildrar strävhet och vi kan därför kosta på oss ett smakrikt rött vin.

Lindemans Bin 40 Merlot har en lite syltig smak med inslag av mörka bär, kola och vanilj.

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
över 2 månader
av heanea
över 2 månader
över 2 månader
av lennali
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

över 2 månader