Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke och sherrysås

Passar vardagsfesten såsom nyåret.

Betyg (2 röster)
Antal personer
10 st
Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke och sherrysås

Gör så här

Putsa filén fri från ev hinnor och senor.

Bryn oxfilén runt om i fettet tills den fått en fin stekyta. Lägg över den i en ugnsform och vik ihop den tunnaste delen så att filén blir så jämntjock som möjligt.

Salta och peppra. Stick in en stektermometer från kortsidan i den tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen vid en temperatur av 200 grader till önskad temperatur.

När termometern visar 55º är filén röd inuti, vid 60º rosa och vid 65º lätt rosa. Stektid 20-30 minuter.

Gör såsen under tiden. Koka upp sherry och smulade buljongtärning och sjud tills ca 2/3 återstår. Rör ner crème fraichen och koka ett par minuter till. Ta ut köttet och klicka gorgonzola ovanpå. Låt köttet stå en stund så att osten smälter något, innan det skärs i tjocka skivor.

Servera köttet med såsen och tillbehören.

Vinrekommendation:
Det här är en smakrik kötträtt med ganska mycket sälta från gorgonzolan. Sälta mildrar strävhet och vi kan därför kosta på oss ett smakrikt rött vin.

Lindemans Bin 40 Merlot har en lite syltig smak med inslag av mörka bär, kola och vanilj.

Ingredienser (för måttangivelser vänligen logga in)

Oxfilé, Smör eller margarin, Salt, Peppar, Gorgonzola, Sherry, Hönsbuljong, Crème fraiche, Potatis, Gröna bönor, Sallad
Visningar:
47378
Sparat:
244

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader
Pasta med oxfil..
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.