Helstekt oxfilé med örtagårdssås och balsampotatis

Såsen gör rätten och kan även användas till lamm. Mycket uppskattad bjudrätt.

Ingredienser

Ca 1 1/2 kilo oxfilé
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2-3 msk smör

Örtagårdssås:
2-3 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 tsk dragon, torkad
1 tsk salvia, torkad
1 tsk basilika, torkad
1 tsk körvel, torkad
1 dl torrt vitt vin
4 msk koncentrerad kalvfond
Ca 1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk balsamvinäger

Balsampotatis:
1,3 kilo fast potatis
600 g rödlök
100 g smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk timjan
1 + 1 dl balsamvinäger

Betyg (5 röster)
Antal personer
10 persone
Visningar:
8362
Sparat:
223

Gör så här

Örtagårdssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré, örtkryddor, vin, fond, vatten, grädde, crème fraiche och balsamvinäger. Låt sjuda ca 30 minuter.

Potatis: Tvätta och skär potatisen i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Smält smöret i en stor vid gryta eller stekpanna och bryn potatis och lök. Krydda med salt, peppar och timjan.

Sänk värmen och efterstek under lock 10 min. Rör om då och då.

Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt 1 dl vinäger till potatisen och häll alltsammans i en ugnssäker form eller långpappa och täck med folie. Stek i mitten av ugnen ca 20 min.

Oxfilé: Låt köttet ligga framme ca 30 minuter före tillagningen. Krydda köttet och bryn det runt om i smöret. Lägg det i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen 18 - 20 minuter till 45 grader för rött kött och 50 grader för rosa. Vira in i folie och låt det vila.

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Falustrimlor i ..
av Queenie
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.