X

Helstekt oxfilé med örtagårdssås och balsampotatis

Såsen gör rätten och kan även användas till lamm. Mycket uppskattad bjudrätt.

Betyg (5 röster)
Antal personer
10 persone

Gör så här

Örtagårdssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré, örtkryddor, vin, fond, vatten, grädde, crème fraiche och balsamvinäger. Låt sjuda ca 30 minuter.

Potatis: Tvätta och skär potatisen i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Smält smöret i en stor vid gryta eller stekpanna och bryn potatis och lök. Krydda med salt, peppar och timjan.

Sänk värmen och efterstek under lock 10 min. Rör om då och då.

Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt 1 dl vinäger till potatisen och häll alltsammans i en ugnssäker form eller långpappa och täck med folie. Stek i mitten av ugnen ca 20 min.

Oxfilé: Låt köttet ligga framme ca 30 minuter före tillagningen. Krydda köttet och bryn det runt om i smöret. Lägg det i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen 18 - 20 minuter till 45 grader för rött kött och 50 grader för rosa. Vira in i folie och låt det vila.

Ingredienser (för måttangivelser vänligen logga in)

Oxfilé, Salt, Nymald svartpeppar, Smör, Schalottenlök, Vitlök, Smör, Tomatpuré, Torkad timjan, Rosmarin, Dragon, Salvia, Basilika, Körvel, Vitt vin, Koncentrerad kalvfond, Vatten, Vispgrädde, lätt Crème fraiche, Balsamicovinäger, Fast potatis, Rödlök, Smör, Salt, Svartpeppar, Timjan, Balsamicovinäger
Visningar:
8745
Sparat:
225

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Falustrimlor i ..
av Queenie
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.