Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt oxfilé med örtagårdssås och balsampotatis

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
  • Tid: 50 minuter
Skriv ut

Såsen gör rätten och kan även användas till lamm. Mycket uppskattad bjudrätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Örtagårdssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré, örtkryddor, vin, fond, vatten, grädde, crème fraiche och balsamvinäger. Låt sjuda ca 30 minuter.
  2. Potatis: Tvätta och skär potatisen i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Smält smöret i en stor vid gryta eller stekpanna och bryn potatis och lök. Krydda med salt, peppar och timjan.
  3. Sänk värmen och efterstek under lock 10 min. Rör om då och då.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt 1 dl vinäger till potatisen och häll alltsammans i en ugnssäker form eller långpappa och täck med folie. Stek i mitten av ugnen ca 20 min.
  5. Oxfilé: Låt köttet ligga framme ca 30 minuter före tillagningen. Krydda köttet och bryn det runt om i smöret. Lägg det i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen 18 - 20 minuter till 45 grader för rött kött och 50 grader för rosa. Vira in i folie och låt det vila.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • festmaten 18 januari 2009

    Mmmmm.... så gott!!!! Jag tog inte i balsamvinäger på potatisen, vi tyckte det såg så gott ut redan, och det var gott. För övrigt följde vi receptet, Tack för en god middag. Detta kommer vi att tillaga fler gånger.

  • Livsmatlust 19 maj 2009

    Fantastisk maträtt, såsen och potatisen kommer jag att använda ofta - även till andra rätter.

  • candyshot 21 februari 2011

    UNDERBAR!!! Såsen är fantastisk och passar till många andra rätter för att inte tala om lamm.

  • ingbrittj 22 augusti 2012

    Ljuvlig!!! Din fantastiskt goda sås använde jag till grillade lammracks. Alla gästerna var lyriska. Tack för att du delade med dig av ditt recept.

  • missmongo 29 december 2012

    Jag tänkte göra detta till nyår och undrar ifall man kan förbereda nått el om allt ska göras i sista stund??

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.