- Serverar: 6 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Lyxig festmiddag, med klassisk oxfilé och smarrig potatiskaka.
Instruktioner
- Ugnstemperatur 125 - 200º se nedan.
- Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas.
Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15-20 minuter. Låt köttet stå insvept i lite folie några minuter innan det skärs upp i skivor.
- Potatistorn
Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten, det ska täcka hela formen annars fastnar potatisen. Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan. Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20-30 minuter.
Hit kan rätten förberedas. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Ta upp potatiskakan ur formen och skär kakan i skivor vid servering.
- Jag serverar med varma cocktailtomater (lägg dem brevid köttet i ugnen, de sista 10 minuterna), rödvinssås och sockerärter till.
Publicerat den
4 mars 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ska det verkligen vara 3 kg potatis?