Oxfilé, smör och vitlök går väldigt bra ihop. Här späckas filén med vitlök och serveras med en smörsås. Läckra små potatisar och steklök blir goda tillbehör.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
Skala potatisen och lökarna. Dela lökarna på mitten.
Bryn potatis och lök i olja och lägg över i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 20 minuter.
- Skålla och skala tomaterna och skär dem i klyftor. Hacka bladpersiljan.
- Smörsås:
Skala och hacka schalottenlökarna fint och fräs i smör. Slå på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt kycklingbuljong och koka ihop tills 1/3 återstår. Pressa ut citronsaften. Klicka i smöret, lite i taget, under vispning.
Varva med smör och citronsaft till dess att konsistensen blir slät och jämn. Sila såsen i en finmaskig sil. Krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
- Oxfilén:
Skala och dela vitlöksklyftorna. Putsa filéerna, skär djupa skåror i köttet och stick in vitlöksklyftorna. Gnid in filén med salt och peppar och bryn den runt om i smör. Lägg den i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i ca 20 min tills innertemperaturen är 61-63º för rosa kött och 70° för medium. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp.
- Lägg tomaterna och bladperiljan ovanpå potatisbädden, placera filéskivorna ovanpå och ringla över smörsåsen.
- Servera gärna en grönsallad till.
Smaklig spis!
Publicerat den
1 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Fuskade lite och strimlade potatis och lök, väldigt gott var det hur som helst!
Använde receptet på köttet. Gjorde mos istället ihop med en god rödvinssås. Fungerade utmärkt. Köttet kan bytas ut mot Rostas och fortfarande ha god smak! Små tips på vägen.