Instruktioner
Smula sönder jästen i en bunke. Värm olja, porter och svagdricka till ca 37° - fingervarmt.
Rör ut jästen i lite av den ljumna vätskan. Tillsätt resten av degspadet, kryddorna och sirapen. Arbeta in mjölet, lite i sänder, till en smidig deg. Tillsätt 1 dl russin. Dofta över lite mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt på varm dragfri plats ca 1 timme.
Tag upp degen och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Arbeta ut den med händerna eller kavla ut den till en rektangulär kaka. Strö på resten av russinen. Rulla ihop till fasta rullar. Lägg dem i smorda formar. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Pensla lätt med sirapsvatten. Strö på russin och pomeransskal. Grädda i ugn vid 200° i ca 50 minuter eller tills bröden jäst upp, fått fin färg och är genomgräddade. Pensla då och då under gräddningen med sirapsvattnet.
Låt bröden stå i formarna en stund. Stjälp upp dem och låt dem kallna under formarna eller inlindade i bakduk.