Chiligryta kryddad med mycket chili och choklad men är inte särskilt stark. Grytan serveras med hemmagjorda och läckra sötpotatisquesadillas och len guacamole.
Instruktioner
- Putsa och skär köttet i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta. Fräs löken i 1 msk smör, lägg i vitlöken mot slutet. Lägg löken i grytan. Blanda i mjöl, häll på vatten, fond och öl. Låt koka upp. Sjud under lock ca 15 minuter.
- Klipp bort stjälkarna på chipotle- och anchochilin. Lägg chilin i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka 10-15 minuter, tills chilin är mjuk. Ta upp och mixa med en mixerstav. Kärna ur och finhacka den röda chilin. Skär tomaterna i små tärningar.
- Blanda ner chili, tomater och farin i grytan. Låt koka under lock i ca 1 timme tills köttet känns mört. Ta av locket från grytan och låt koka ytterligare ca 30 minuter. Blanda ner choklad och jordnötssmör och rör tills de smält. Rör i bönorna.
- Quesadillas:
Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda mjöl, 1 tsk salt och bakpulver i en degblandare. Skär smöret i tärningar och blanda ner. Värm vattnet och blanda ner det. Jobba snabbt ihop till en smidig deg. Låt vila i degbunken under en bakduk ca 20 minuter.
- Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Blanda med olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Mosa med en gaffel och blanda i hälften av den rivna osten.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela i 20 bitar. Forma varje bit till en rund bulle, kavla ut ca 3 mm tjocka bröd. Låt bröden vila 5-10 minuter. Grädda dem i en het torr stekpanna på båda sidor tills de fått fin färg. Lägg över en bakduk så håller sig bröden mjuka.
- Guacamole:
Skala och kärna ur avokadon. Mortla eller mosa den med limesaften. Skala och finhacka vitlöken. Skär tomaten i klyftor och kärna ur. Skär tomatköttet i små tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner vitlök, tomat, chili, finhackad lök och salt i guacamolen.
- Lägg hälften av tortillabröden på en skärbräda, bred på den mosade potatisen och strö över resterande ost. Lägg på övriga bröd och tryck till. Stek dem i en torr stekpanna ca 2 minuter på varje sida så att de får en fin färg. Skär tortillabröden i fyra bitar vardera.
- Servera grytan med sötpotatisquqsadillas och guacamole.
Publicerat den
19 juli 2014
Liknande recept
Skriv kommentar