Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Herrgårdstårta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Från en herrgård i Småland kommer receptet på en gammaldags "bottentårta" med hallonsylt och citronkräm. Saftig och knaperseg, passar både som "kafferepstårta" och efterrätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Arbeta snabbt samman mördegen på bakbordet, låt den vila på kallt ställe en stund och dela den sedan i 4 delar. Kavla ut dem ganska tunt till runda bottnar av en middagstallriks storlek. Lägg dem på plåtar och grädda dem ljusbruna och spröda i 175-200°.
  2. Vispa ihop citronkrämen i en tjockbottnad kastrull - gräddmjölk, ägg, maizena och socker. Sjud under kraftig vispning, ta krämen från värmen och låt den svalna något. Vispa ned det mjukrörda matfettet i klickar. Låt krämen kallna helt och smaksätt med citron.
  3. Lägg samman bottnarna med sylt och kräm mellan varannan, men se till att det finns citronkräm kvar att breda över tårtan. Ställ tårtan på svalt ställe ett par timmar, bred över resterande citronkräm och strö på apelsinskal.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.