Ett himla gott bröd som är himla lätt att baka.
Segt och frasigt pga att att du slipper allt knådande. Behöver bara jäsa en gång. Passar perfekt till salladen, soppan eller buffén.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen.
Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1 - 1 1/2 timme.
Degen skall bara jäsa en gång.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Strö ut 1/2 - 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen.
OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl.
- Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30 x 40 cm. Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor.
Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden.
Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek.
Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter.
Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Publicerat den
2 februari 2009
Kommentarer
Skriv kommentar
Det här är ett jättebra recept. Jag brukar kalljäsa över natt och kallar det "reklambrödet" - för man hinner precis röra ihop det under en reklampaus....
Gott bröd!
Bakade detta bröd i helgen men tog annat mjöl. 5 dl Rågsikt och 7½ dl Vetemjöl Special - blev jättebra!! Man tager vad man haver - jag hade dessa mjölsorter hemma och det fungerade utmärkt.
Enkelt att göra och smakade sååå gott! Kommer att baka det fler gånger! Högsta betyg från mig!
Tänkte testa att baka det här brödet, men undrar om det funkar att frysa in det?
Väldigt knepigt när man skulle dela degen, eftersom de var så kladdigt! Men resultatet blev i slutändan väldigt bra, super gott bröd! Och väldigt lätt att göra, jag som bara tidigast bakat scones och såna där frallor som man gör på hemkunskapen som smakar jäst =P. Kommer verkligen göra det igen!
Kanon gott bröd... ibland glömmer jag att degen ska vara kladdig och gör den lite för fast, då blir den lättare att dela och fortfarande luftig och inte för mjölig. Använder mig av vetemjöl special. Även gott att ha hackade svarta oliver i =)
Supergott bröd och lättbakat, bättre kan det inte bli
Hur blir dessa bullar om man fryser dom ????
Supergott och superenkelt - bättre kan det inte bli!
Andra gången på kort tid jag bakar ditt goda bröd... ett gott å enkelt bröd som går ganska snabbt att baka. Den här gången hade jag i solrosfrön, linfrön å sesamfrön. Tack för ett superrecept som jag kommer baka många gånger!
Jättegoda brödbullar! Jag skar min deg med pizzaslicern i 4x6 bitar, raka rutor, och fixade till dem så att de blev sneda när jag la dem på plåten. Jag var lite orolig för degen var så platt, men bullarna jäste upp jättefint i ugnen. Kom bara ihåg att mjöla bakbordet ordentligt, och dina händer också, så blir det lättare att jobba med degen eftersom den är så lös.
Ett helt fantastiskt brödrecept! Jäsning i 1,½ timme och inget stök med kavling och knådning på bakbord och ingen andra jäsning! Bästa receptet på bröd jag har hittat på länge! Passar perfekt till tjejmiddagen som kuvertbröd! Jag "twistade" ändarna på degbitarna då man skar dom i sneda rutor, så de blev snurrade istället för att lägga dem platt på plåten. Snyggt för ögat, superenkelt och supergott!
Jättegott bröd och lätt att baka!
Fantastiskt, thanks for charing.