- Serverar: 6 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Mustig och god fisksoppa, som passar såväl till fest som till vardag. Jättelätt att laga dessutom.
Instruktioner
- Skala och skär morötter, majrovor och persiljerötter i små tärningar. Det ska vara ungefär lika mycket av varje rotsak. Skiva purjolöken och sellerin, grovhacka vitlöken och tärna paprikan. Riv skalet av en citron och pressa ut saften ur båda citronerna.
- Lägg pepparkorn och lagerblad i en kryddbehållare för långkok eller knyt in dem i en bit gasväv (om du inte har något emot att plocka pepparkorn ur soppan förstås, då kan du slänga i dem som de är). Dra timjanbladen av kvistarna. Skär fisken i stora bitar.
- Hetta upp olivoljan i en stor gryta och fräs vitlöken en stund, utan att den tar färg. Den ska bara förlora sin skärpa och bli söt och mild. Lägg i purjolöken och låt den mjukna lite. Purjolöken ska heller inte ta färg.
- Lägg i rotsakerna (morot, persiljerot och majrova), timjan, citronskalet och buljongtärningarna. Häll på vinet och rör om tills buljongtärningarna lösts sig och alkoholen har ångat bort.
- Späd med vatten och lägg i kryddknytet. Rör i gurkmeja så att soppan blir härligt höstgul. Låt koka några minuter, tills rotsakerna är halvfärdiga.
- Lägg i selleri och paprika. Smaka av med salt och citronsaft och låt koka tills rotsakerna har önskat tuggmotstånd.
- Lägg i fiskbitarna och låt sjuda några minuter tills fisken är genomkokt. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Servera med en klick turkisk yoghurt, ett gott bröd och vitt vin, gärna av samma typ som använts i soppan.
Publicerat den
27 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar