- Serverar: 6-8 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Jag hade köpt ganska mycket lammstek, är jättesvag för lamm. Ringde min fd svärdotter och fick tips om hur dom gör på Island, så jag gör lite isländskt och lite franskt. Det brukar bli mycket omtyckt, till och med av folk som säger sig inte tåla lamm. Den är en riktig kaloribomb, men bara såå good!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Om benfri lammstek används så bind upp steken,salta rikligt med flingsalt runt om.
- Lägg steken i en smord ugnsfast form, sätt i termometer i mitten på steken, sätt in i mitten av ugnen.
- Stek till den fått vacker färg runt om. Ta ut steken. Sänk ugnsvärmen till 120 grader.
- Pensla steken med honungsblandningen, sätt in den igen, men näst längst ner i ugnen.
- Pensla steken med jämna mellanrum, tills innetemperaturen är ca 70-75 grader, det tar
ca 2-2 ½ timme.
- Slå in steken i folie att vila i ca 30 min. Vispa ut skyn med lite vatten som används till såsen. Gör såsen under tiden.
- Rödvinssås:
Gör en bottenredning, smält smör och tillsätt mjöl, häll på skyn ifrån steken, vin och grädde, vispa hela tiden, lägg buljongtärningarna, fortsätt vispa, tillsätt cayenpeppar, smaka av.
- Om såsen blir för tjock, späd med lite vatten.
- Serveras med en god potatisgratäng( utan vitlök)
och en sallad till.
- Smaklig måltid!
Publicerat den
13 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Förödande god! Full pott
Hej! Vilket suveränt bra recept. Steken och skyn till den var alldeles fantastiskt god. Den kommer fövisso att stanna på menyn i vår familj. Tackar så väldigt mycket!
Det här var verkligen gott. Det enda som jag ändrade på var rödvinsåsen. Skyn var ju så god så jag använde utav den till såsen och minskade på rödvinet..
Kanongott lamm, rödvinssåsen blev en succé, rekomenderas och vi kommer att använda detta recept många gånger :)) de som normalt är lite skeptiska till lamm var väldigt nöjda med maten. Rekomenderas
Verkligen fantastiskt god lammstek! Och såsen, len och smakrik! (Blir lite nyttigare utan potatisgratäng, hehe)
Sambon som inte gillar lam konstaterade att det luktar illa när det tillagas men smakar gott och inte alls kofta. Tycker detta var ganska gott beröm. Ska tillaga den dagen före nästa gång.
Hur god som helst, ligger topp fem på listan. Massa +++++ tack för ett jättebra recept :).
Det bästa lammköttet jag ätit. Fantastiskt gott och smakrikt! Tack för ett mycket mycket bra recept! (Gjorde bara köttet enligt receptet.)
Så gott. Hade inte rosmarin hemma så jag tog timjan och hälften av receptet då lammet inte var så stort. Rödvinssåsen var fantastiskt god. Blev bra med barefoots röda. Kommer att göra detta fler gånger.