Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Honungslamm med rödvinssås

(9 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Jag hade köpt ganska mycket lammstek, är jättesvag för lamm. Ringde min fd svärdotter och fick tips om hur dom gör på Island, så jag gör lite isländskt och lite franskt. Det brukar bli mycket omtyckt, till och med av folk som säger sig inte tåla lamm. Den är en riktig kaloribomb, men bara såå good!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Om benfri lammstek används så bind upp steken,salta rikligt med flingsalt runt om.
  3. Lägg steken i en smord ugnsfast form, sätt i termometer i mitten på steken, sätt in i mitten av ugnen.
  4. Stek till den fått vacker färg runt om. Ta ut steken. Sänk ugnsvärmen till 120 grader.
  5. Pensla steken med honungsblandningen, sätt in den igen, men näst längst ner i ugnen.
  6. Pensla steken med jämna mellanrum, tills innetemperaturen är ca 70-75 grader, det tar ca 2-2 ½ timme.
  7. Slå in steken i folie att vila i ca 30 min. Vispa ut skyn med lite vatten som används till såsen. Gör såsen under tiden.
  8. Rödvinssås: Gör en bottenredning, smält smör och tillsätt mjöl, häll på skyn ifrån steken, vin och grädde, vispa hela tiden, lägg buljongtärningarna, fortsätt vispa, tillsätt cayenpeppar, smaka av.
  9. Om såsen blir för tjock, späd med lite vatten.
  10. Serveras med en god potatisgratäng( utan vitlök) och en sallad till.
  11. Smaklig måltid!

Liknande recept

Kommentarer (9)

  • Don_Pedro 9 april 2009

    Förödande god! Full pott

  • MiciSays 12 april 2009

    Hej! Vilket suveränt bra recept. Steken och skyn till den var alldeles fantastiskt god. Den kommer fövisso att stanna på menyn i vår familj. Tackar så väldigt mycket!

  • farmoringer 1 november 2009

    Det här var verkligen gott. Det enda som jag ändrade på var rödvinsåsen. Skyn var ju så god så jag använde utav den till såsen och minskade på rödvinet..

  • wedge95 11 april 2010

    Kanongott lamm, rödvinssåsen blev en succé, rekomenderas och vi kommer att använda detta recept många gånger :)) de som normalt är lite skeptiska till lamm var väldigt nöjda med maten. Rekomenderas

  • lotteschioler 28 januari 2011

    Verkligen fantastiskt god lammstek! Och såsen, len och smakrik! (Blir lite nyttigare utan potatisgratäng, hehe)

  • voffa3 11 februari 2011

    Sambon som inte gillar lam konstaterade att det luktar illa när det tillagas men smakar gott och inte alls kofta. Tycker detta var ganska gott beröm. Ska tillaga den dagen före nästa gång.

  • Mrfrojd 29 januari 2012

    Hur god som helst, ligger topp fem på listan. Massa +++++ tack för ett jättebra recept :).

  • mindy2 10 november 2012

    Det bästa lammköttet jag ätit. Fantastiskt gott och smakrikt! Tack för ett mycket mycket bra recept! (Gjorde bara köttet enligt receptet.)

  • chatte71 3 april 2016

    Så gott. Hade inte rosmarin hemma så jag tog timjan och hälften av receptet då lammet inte var så stort. Rödvinssåsen var fantastiskt god. Blev bra med barefoots röda. Kommer att göra detta fler gånger.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.