Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hummersås

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Klassisk hummersås!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Bryt sönder hummerskalet i mindre delar. Kasta benen och bröstkorgen och skrapa bort alla köttrester. Skrapa även bort bandet av hår, som sitter längst kanten på skölden.
  2. Lägg skalbitarna på en plåt och torka dem sakta i låg ugnsvärme, 75 - 100 grader. Efter 30 - 60 minuter är skalen torra.
  3. Krossa hummerskalen så smått som möjligt i en mortel. Täck därefter botten på en rymlig kastrull med olja och hetta upp på högsta värme.
  4. Lägg ned skalkrosset i den heta oljan i kastrullen. Efter ca. 5-10 minuter början skalen avge hummerdoft. Tillsätt tärnad rotselleri, morot och hackad gul lök och låt detta fräsa under omrörning ca. 5 minuter.
  5. Tag kastrullen av värmen, klicka ned 1-2 msk tomatpuré, späd med fiskbuljong, koka 30-40 minuter och sila. Späd med vispgrädde och koka såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt och en knivsudd cayenne samt eventuellt en skvätt konjak. Red eventuellt med beurre manié. Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en mjuk slät massa.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.