Skala grönsakerna och tärna dem fint. Dela hummern på längden och ta ur köttet. Krossa klorna och ta hand om köttet. Skölj skalen och torka dem, krossa dem sedan i små bitar.
Koka upp buljongen i en stor kastrull. Värmolja i en mindre kastrull på medelvärme. Fräs skalen i oljan under omrörning i 5-10 min, tills det doftar hummer. Bryn med lök, morot, selleri och lagerblad lika länge till.
Ta av den från värmen och rör in mjölet. Häll över massan i buljongen i den stora kastrullen och tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin och konjak. Låt sjuda 20 min utan lock.
Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vin/citronsaft. Sila soppan och lägg i fina bitar av hummern och värm försiktigt, eller servera hummerköttet vid sidan av. Färsk hummer läggs i 10 min före servering.
Hummersoppan är len i konsistensen och har en karaktäristisk skaldjurssmak. Till soppa måste man inte servera dryck, men om man vill ha någonting till är det gott med ett fylligt & smakrikt torrt vitt vin eller varför inte en torr sherry.
gott
Magiskt gott. Hade det som förrätt, räckte inte pga att alla gäster tog om minst en gång...