Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lyxig hallontårta

 
Skriv ut

Servera med några färska hallon strödda över tårtan och ev. någon chokladgarnityr.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Sila ner florsocker och blanda sedan ner vetemjöl, äggvita och några droppar karamellfärg. Rör till en jämn smet. Spritsa ut tunna linjer på två bakplåtspapper.
  2. Mönstret på bilden gjordes genom att spritsa diagonala linjer med ca 1 cm mellanrum först en gång och sedan en till tvärs över de förra.
  3. Ställ in bakplåtspapprena i frysen så linjerna stelnar. Sätt ugnen på 175°.
  4. Nu skall du göra bottnarna:
  5. Vispa ägg och socker pösigt (ca 10 minuter) i en bunke. Blanda i mjöl, bakpulver och vatten. Ta ut bakplåtspappren från frysen och stryk ut smeten jämnt fördelat över det gröna mönstret. Baka i mitten av ugnen ca 12 minuter.
  6. Ta fram en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter och 7 cm höga kanter). Måtta och skär loss en botten från varje bakplåtspapper. Skär därefter loss 3 cm breda remsor och lägg runt inne i formen. Placera med de gröna linjerna utåt.
  7. Nu skall du göra chokladfyllningen:
  8. Smält chokladen med grädden i en kastrull. Lägg en av bottnarna (tryckt mot anslagen) i formen och häll över chokladfyllningen.
  9. Nu skall du göra hallonparfaiten:
  10. Om du använder frysta hallon lägg dem att tina. Vispa grädden pösig och ställ den svalt.
  11. Blanda socker och äggulor i en bunke. Vispa kraftigt i ca 10 minuter. Mosa hallonen med en gaffel. Rör sedan ner grädden tillsammans med hallonen i det tjocka äggskummet. Smält gelatinbladen och blanda ner i smeten.
  12. Lägg den sista bottnen i formen ovanpå chokladfyllningen. Häll över parfaiten. Ställ in i frysen över natten.
  13. Ta ut formen ur frysen och ställ svalt.
  14. Nu skall du göra hallongelén:
  15. Koka upp vattnet med hallon och socker. Passera genom en finmaskig sil. Blötlägg gelatinbladen och rör sedan ner i det varma hallonmoset. Ställ svalt i ca 30 minuter.
  16. Ta sedan fram gelén igen och häll den genom en sil (för att undvika luftbubblor) över tårtan. Ställ in i kylen ca 20 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.