Servera med några färska hallon strödda över tårtan och ev. någon chokladgarnityr.
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
Sila ner florsocker och blanda sedan ner vetemjöl, äggvita och några droppar karamellfärg. Rör till en jämn smet. Spritsa ut tunna linjer på två bakplåtspapper.
- Mönstret på bilden gjordes genom att spritsa diagonala linjer med ca 1 cm mellanrum först en gång och sedan en till tvärs över de förra.
- Ställ in bakplåtspapprena i frysen så linjerna stelnar.
Sätt ugnen på 175°.
- Nu skall du göra bottnarna:
- Vispa ägg och socker pösigt (ca 10 minuter) i en bunke. Blanda i mjöl, bakpulver och vatten. Ta ut bakplåtspappren från frysen och stryk ut smeten jämnt fördelat över det gröna mönstret. Baka i mitten av ugnen ca 12 minuter.
- Ta fram en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter och 7 cm höga kanter). Måtta och skär loss en botten från varje bakplåtspapper. Skär därefter loss 3 cm breda remsor och lägg runt inne i formen. Placera med de gröna linjerna utåt.
- Nu skall du göra chokladfyllningen:
- Smält chokladen med grädden i en kastrull.
Lägg en av bottnarna (tryckt mot anslagen) i formen och häll över chokladfyllningen.
- Nu skall du göra hallonparfaiten:
- Om du använder frysta hallon lägg dem att tina.
Vispa grädden pösig och ställ den svalt.
- Blanda socker och äggulor i en bunke. Vispa kraftigt i ca 10 minuter.
Mosa hallonen med en gaffel.
Rör sedan ner grädden tillsammans med hallonen i det tjocka äggskummet.
Smält gelatinbladen och blanda ner i smeten.
- Lägg den sista bottnen i formen ovanpå chokladfyllningen.
Häll över parfaiten. Ställ in i frysen över natten.
- Ta ut formen ur frysen och ställ svalt.
- Nu skall du göra hallongelén:
- Koka upp vattnet med hallon och socker. Passera genom en finmaskig sil.
Blötlägg gelatinbladen och rör sedan ner i det varma hallonmoset.
Ställ svalt i ca 30 minuter.
- Ta sedan fram gelén igen och häll den genom en sil (för att undvika luftbubblor) över tårtan. Ställ in i kylen ca 20 minuter.
Publicerat den
15 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar