Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rökt lax i grill

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Vill man ha rökt lax ska man pröva det här. Uppskattad både på julbordet och framförallt vid midsommar Man måste ha en grill med lock.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg rökspån och enkvistar i blöt i minst 20 min. Blanda kryddorna till laxen och krydda laxen rikligt. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbedd. Skrapa ihop glödbädden till ena sidan. Häll av vattnet från rökspånen och fördela de fuktiga spånen på glödbädden. Lägg på enkvistarna. Lägg på grillgallret och laxfilén med skinnsidan nedåt, en bit bort från glödbädden. Täck med locket och lämna spjällen öppna i botten och på locket. Barbecuegrilla laxen i 35-45 min, 125-135 gradig värme. Laxen är klar när du kan lossa köttet från skinnet
  2. Vispa ihop alla ingredienser till såsen ett par timmar innan så att smaken kommer fram.
  3. Servera med kokt potatis

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Okänd 3 maj 2011

    Blir laxen som varmrökt? Vi har en röklåda som vi använt några ggr, men det går ganska fort i den, undrar vad det blir för resultat i ditt recept? Är ute efter ett hemrecept på kallrökt utan att behöva bygga en anlägning ;)

  • hp67 5 maj 2011

    Fråga: Blir laxen som varmrökt? Vi har en röklåda som vi använt några ggr, men det går ganska fort i den, undrar vad det blir för resultat i ditt recept? Är ute efter ett hemrecept på kallrökt utan att behöva bygga en anlägning ;) Hej, laxen blir varmrökt, jag har inte prövat med röklåda, men det är ju meningen att få fram en mildare röksmak eftersom laxen även blir grillad.

  • hakansandberg 19 maj 2011

    Hur mycket briketter använder du?

  • Femenias 19 maj 2011

    Vi har gjort denna rätt flera ggr. Grymt god! Fisken blir underbar och såsen är kanon! Rekommenderas varmt:)

  • hp67 23 maj 2011

    Hejsan! brukar ta nästan en hel påse med briketter (ca 2 kg).

  • MalinJ 18 juni 2011

    Riktigt gott! Använde 1/2 påse briketter ca 1 kg, vilket räckte gott och väl. Jag hade även lite rosépeppar i kryddningen.

  • larsa123 25 augusti 2015

    Mycket gott att grilla enligt receptet. Vilket vin passar bra? N-G

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.