Vill man ha rökt lax ska man pröva det här. Uppskattad både på julbordet och framförallt vid midsommar
Man måste ha en grill med lock.
Instruktioner
- Lägg rökspån och enkvistar i blöt i minst 20 min.
Blanda kryddorna till laxen och krydda laxen rikligt.
Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbedd.
Skrapa ihop glödbädden till ena sidan. Häll av vattnet från rökspånen och fördela de fuktiga spånen på glödbädden. Lägg på enkvistarna.
Lägg på grillgallret och laxfilén med skinnsidan nedåt, en bit bort från glödbädden. Täck med locket och lämna spjällen öppna i botten och på locket.
Barbecuegrilla laxen i 35-45 min, 125-135 gradig värme.
Laxen är klar när du kan lossa köttet från skinnet
- Vispa ihop alla ingredienser till såsen ett par timmar innan så att smaken kommer fram.
- Servera med kokt potatis
Publicerat den
29 oktober 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Blir laxen som varmrökt? Vi har en röklåda som vi använt några ggr, men det går ganska fort i den, undrar vad det blir för resultat i ditt recept? Är ute efter ett hemrecept på kallrökt utan att behöva bygga en anlägning ;)
Fråga: Blir laxen som varmrökt? Vi har en röklåda som vi använt några ggr, men det går ganska fort i den, undrar vad det blir för resultat i ditt recept? Är ute efter ett hemrecept på kallrökt utan att behöva bygga en anlägning ;) Hej, laxen blir varmrökt, jag har inte prövat med röklåda, men det är ju meningen att få fram en mildare röksmak eftersom laxen även blir grillad.
Hur mycket briketter använder du?
Vi har gjort denna rätt flera ggr. Grymt god! Fisken blir underbar och såsen är kanon! Rekommenderas varmt:)
Hejsan! brukar ta nästan en hel påse med briketter (ca 2 kg).
Riktigt gott! Använde 1/2 påse briketter ca 1 kg, vilket räckte gott och väl. Jag hade även lite rosépeppar i kryddningen.
Mycket gott att grilla enligt receptet. Vilket vin passar bra? N-G