Familjens mest omtyckta älggryta. Med bacon och trattkantareller.
Instruktioner
- Bryn grytbitar och bacon i smör, tillsätt lök och vitlök mot slutet.
- Späd med vin och vatten. Krydda med salt, peppar och timjan. Tillsätt fond, gelé, vinäger och trattkantareller. Spara morötterna till slutet av koktiden.
- Sjud tills köttet är riktigt mört. Det kan ta allt från 1 ½ timme tills betydligt mer. Späd med mer vatten under tiden.
- Avsluta med grädden och Maizena utrört i lite vatten. Ge ett kort uppkok och smaka av efter eget tycke.
- Jag serverar kokt potatis, inlagda rödbetor, inlagd gurka och ett bröd att bryta till. Ett kraftigt rödvin eller öl passar utmärkt för den som så önskar.
- Grytan vinner av att tillagas dagen innan.
Publicerat den
25 oktober 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
det var helt underbart gott...
Oj vad gott! Gjorde dock en del ändringar, balsamvinäger istället för rödvinsvinäger. Svampbuljong+köttbuljong istället för fond och torkade svampar (mina är redan slut, snyft). Inget bacon då vi inte gillar det i grytor. En burk crème fraiche fick åka i också. Verkligen supergott! Högsta betyg från oss =)
Mycket bra recept. Ökade mängden rödvin med 1/2 dl och hade ingen rödvinsvinäger så det fick bli balsamico. Det funkade det med. Hade även i ett par tsk enbär som jag tycker passar så bra med älg. Detta var ett bra recept att utgå ifrån, högsta betyg;)