Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Härlig blueberry curd

 
Skriv ut

Här kommer en familjemedlem till inom curd-familjen! Ett eget komponerat recept. En riktigt härlig och god blåbärskräm. Passar bra som sås till glass, till att smaksätta grädde, användas i frostingar, fylla muffins/cupcakes och som fyllning till tårtor. Eller varför inte till gröt, bagels och smörgåsar?! Låt fantasin säga vad man kan använda denna goding till! Jag brukar ha i 4-5 ägg, hur många ägg man använder sig av beror på hur tjock man vill ha curden. Är man inte nöjd med hur tjock curden är kan man tillsätta ägg allt eftersom tills den blir så tjock man vill ha den. Man behöver alltså inte hälla i alla ägg med en gång. Kom bara ihåg att vispa alla ägg fluffiga innan de tillsätter resten av curden! Denna curd kan göras på både färska eller frysta blåbär och håller sig i 14 dagar i kylen. Om den ska användas till tårta, ta gärna fram curden i lagom tid innan den ska strykas på.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj av blåbären och lägg dem därefter i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp, sänk därefter plattan till medelvärme.
  2. Blåbären ska koka tills skalen spricker. Ställ en sil över en stor bunke.
  3. Häll dem sedan i silen och mosa dem väl med en sked för att få ut så mycket av massan som möjligt. Häll tillbaka blåbärsmassan i kastrullen och kasta skalen.
  4. Ställ tillbaka kastrullen och tillsätt smöret och strösockret. Låt allt smälta samman på medeltemperatur. Håll uppsikt och rör om då och då. Sänk därefter till låg värme.
  5. Vispa ihop äggen i en bunke riktigt fluffigt och rör därefter ner dem i blåbärssmeten.
  6. Låt curden sjuda på svag värme tills den har tjocknat under omrörning. Curden får inte koka, utan bara sjudas!
  7. Ta av från plattan och låt svalna av helt. Häll sedan curden i glasburkar som inte släpper in luft och ställ in i kylen.
  8. Klart!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.