Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Idas valnöts- och rosmarinrutor

 
  • Serverar: 24 portioner
Skriv ut

Gott bröd som görs i långpannan och som passar till allt. Till frukost, mellanmål och som kvällsmacka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt havregryn och valnötter och låt stå 5–10 minuter.
  2. Tillsätt rosmarin och mjöl efterhand. Om en del byts ut mot grövre sort ska denna tillsättas först. Arbeta några minuter.
  3. Tillsätt salt och arbeta några minuter. Degen kan vara rätt kladdig.
  4. Låt jäsa 1 timme, gärna mer.
  5. Smörj en långpanna eller klä med bakplåtspapper och vält ut degen på den. Platta ut den med mjölade händer så att den blir fyrkantig och täcker större delen av långpannan.
  6. Skåra med kniv eller degskrapa, i rutnät till så stora bitar som önskas.
  7. Jäs ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Strö över rosmarin och pensla med olivolja, eventuellt också lite örtsalt eller havssalt.
  9. Sänk värmen till 200 grader och ställ in plåten mitt i ugnen. Grädda 15–20 minuter. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är det klart.
  10. Variation: Man kan byta ut rosmarin mot till exempel timjan och valnötter mot hasselnötter eller solrosfrön.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.