Gott bröd som görs i långpannan och som passar till allt. Till frukost, mellanmål och som kvällsmacka.
Instruktioner
- Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt havregryn och valnötter och låt stå 5–10 minuter.
- Tillsätt rosmarin och mjöl efterhand. Om en del byts ut mot grövre sort ska denna tillsättas först. Arbeta några minuter.
- Tillsätt salt och arbeta några minuter. Degen kan vara rätt kladdig.
- Låt jäsa 1 timme, gärna mer.
- Smörj en långpanna eller klä med bakplåtspapper och vält ut degen på den. Platta ut den med mjölade händer så att den blir fyrkantig och täcker större delen av långpannan.
- Skåra med kniv eller degskrapa, i rutnät till så stora bitar som önskas.
- Jäs ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
- Strö över rosmarin och pensla med olivolja, eventuellt också lite örtsalt eller havssalt.
- Sänk värmen till 200 grader och ställ in plåten mitt i ugnen. Grädda 15–20 minuter. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är det klart.
- Variation: Man kan byta ut rosmarin mot till exempel timjan och valnötter mot hasselnötter eller solrosfrön.
Publicerat den
26 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar