Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Inbakad oxfilé

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

En fin bjudrätt när man vill äta både gott och lyxigt och har gott om tid att förbereda. Oxfilén är alltid mör, ingen risk att köttet är segt. Det här receptet gjorde jag på min bröllopsdag förra året, jag lovar, det är värt besväret! SÅ himla gott.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gnid in filén med salt och nymald svartpeppar. Lägg köttet på galler över en långpanna. Stick ev i en köttermometer.
  2. Stek i ugn tills termometern visar 60 grader för rosa eller 70 grader för genomstekt kött, efter ca 30 minuter.
  3. Ta upp köttet. Häll vatten och buljongextrakt i pannan. Sila skyn och häll den i en kastrull. Smaka av och låt kallna.
  4. Blanda matfett och mjöl till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta samman degen. Låt den stå kallt minst 5 minuter.
  5. Skölj och skiva svampen. Fräs matfettet i en tjockbottnad kastrull och tillsätt svampen. Fräs den tills den fått fin färg. Strö över mjöl och rör om väl. Häll i svampspad och vatten. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt grädden och låt stuvningen sjuda på svag värme i 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar, paprika och sherry.
  6. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord till en avlång platta, ca 25x35 cm. Om du vill kan du spara en bit pajdeg att dekorera med.
  7. Skär filén i skivor. Lägg ihop dem igen med champinjonstuvning emellan. Lägg hela filén på pajdegen och täck med resten av stuvningen. Vik över pajdegen och pensla skarvarna med uppvispat ägg.
  8. Lägg den inbakadde oxfilén på ett ugnssäkert fat. Pensla med ägget. Grädda i 250 grader ca 15 minuter så att pajdegen får vacker färg och köttet är genomvarmt. Värm samtidigt skyn.
  9. Servera med potatisgratäng eller råstekt potatis.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • SEAbjrpn 29 januari 2011

    Tack för receptet. Kram / SEA

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.