Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Indiska Naanbröd med kokos

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. Dessa kan man handla på Indiska restauranger samt numera även i vanliga matbutiker,färdiggräddade färdiga att värma. En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen. Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken och rör ut i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
  3. Låt degen till naanbröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
  4. Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela i 4 delar. Knåda varje bit någon halvminut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
  5. Sätt på ugnen på 250 grader.
  6. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naanbröden, om du gräddar i stekpanna.
  7. Fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Pensla på brödet. Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naanbröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
  8. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
  9. Istället för kokos så kan du ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaanbröd. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över naanbröden samt hackade örter som persilja.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.