- Serverar: 4 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Här är ett recept på en fantastisk hönssoppa som värmer i höstmörkret. Soppan, som är både god och mustig, var en stående favorit på köksbordet när jag växte upp. Om du gillar långkok, är det här ett perfekt projekt. Höns kan vara lite svårt att få tag på idag, men en hel kyckling fungerar också även om det inte blir riktigt lika gott.
Instruktioner
- Lägg hönan i en rymlig kastrull. Fyll på med kallt vatten tills fågeln är täckt + 1,5 dl extra tilltaget vatten (för risets skull). Koka upp och skumma av ordentligt.
- Tillsätt nu morot, rotselleri och kryddor. Koka upp igen, sänk värmen och låt sjuda långsamt. Skala löken och äpplet. Tärna äpplet i fina tärningar som du lägger undan i burk eller under tallrik (så att äpplet inte blir brunt tills det ska användas.).
- Lägg i äppelskal, kärnhus och resterna av löken i den sjudande buljongen. Allt ska nu sjuda i cirka två timmar.
- Ta upp hönan/kycklingen när den kokat cirka 2-2,5 timme (eller när du avgör att den är färdig). Låt svalna under en fuktig handduk.
- Sila buljongen till en annan kastrull. Fräs lök och äpple i smör i grytan du kokat hönan i. Pudra över curryn och vetemjölet. Tillsätt tomatpurén. Fyll på med den heta och silade buljongen samt riset. Låt koka i tjugo minuter.
- Plocka hönan fri från skinn och ben. Skär i bitar. Du avgör hur mycket kött du vill ha i soppan. (Ca 1 dl per person räcker.)
- Rör ner kallt smör i den färdiga soppan och tillsätt grädde. Smaka av med salt samt tillsätt fågelköttet. Servera med ett gott bröd (eller papadum*) och om så önskas - en bit vällagrad ost.
- * Indiskt friterat tunnbröd
Publicerat den
19 oktober 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
2010-10-23 Jag har glömt skriva att riset ska tillsättas när tjugo minuter kvarstår av koktiden. Har uppdaterat receptet och hoppas det blir godkänt så fort som möjligt så ändringen finns med. Mvh Ella