- Serverar: 4 portioner
- Tid: 13 timmar 25 minuter
Skriv ut
Detta bröd är suveränt gott.
På sommaren har jag färska kryddor som basilika i eller, torkade tomater, vitlöks krydda. Eller allt. Till jul häller jag i vörtkryddor och russin.
Instruktioner
- Ta 3 dl vatten. 3 dl rågsikt, jästen blanda samman till surdegen Ställ den svalt i minst 12 timmar eller över natt.
- Tillsätt resten av ingredienserna. Om du vill ha i bröd kryddor gör det nu.
Tex:
.1 msk dragon eller 2tsk vitlökskrydda eller 5-6 klipta torkade tomater. Om vört 1 påse. om du vill ha något det smakar utmärkt utan något också.
- Knåda till en slät deg låt jäsa ca 30 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 4 delar. Rulla till runda bullar och lägg 2 bröd på varje bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa ca 30 minuter.
- Om du vill nu skär som ett sädeslag. Ett mitt över och sedan 3 in mot mitten på vardera sida.
- 200 grader i ca 20-25 minuter. Brukar knacka dem i botten om de låter i håligt är de klara.
Publicerat den
25 november 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Supergott bröd och lättbakat ,kommer att baka det många gånger, ett plus för att det inte var något socker i det . Tack för receptet Sonja
Tusen tack för ditt recept! Det blev en riktig succé! Flera frågade efter receptet och det som var allra bäst med brödet var att det höll sig färskt så länge. Jag bakade det en torsdag och det var gott att äta även på söndag utan att ha varit i frysen. Jag byttte ut en del av vetemjölet till dinkelmjöl och det fungerade lika bra! Nu har jag ett givet favoritrecept på bröd när man ska baka själv! MVH en annan Maria Blev skrivet i min gäst bok så jag tog med det här bland betygen
Gjorde detta bröd till min egen födelsedagsfest och det blev succé. Bytte ut vetemjölet mot dinkelmjöl och hade lite havssalt på. Nu fyller pappa jämt och det blir till att baka samma bröd! Mitt nya favoritrecept på bröd!
Ett utsökt gott och saftigt bröd! Det blir till att baka flera... Tack för ett jättebra recept
Vet inte om jag gjort något fel, men min deg blev alldeles för lös o omöjlig att hantera. Jag fick fösa ihop den till 2 långa skruvade bröd, som i o för sig smakade gott men inte höll formen.......mer mjöl i nästa gång eller???
Ett saftigt och mycket välsmakande bröd som jag blev mycket nöjd med. Smakade utmärkt trots att jag valde att baka utan några kryddor. Nästa gång provar jag med något kryddaltenativ. Tack för receptet.
Hej Epi ! Har bakat ditt Italienska bondbröd det blev toppen,mina barnbarn ville ha rostat bröd, det funkade också,blev toppen gott Ha en skön jul och gott nytt år Wiola
Tack för recptet
Hej! Jättebra recept, fick dock ösa i lite mer mjöl för att degen skulle bli fast. Det blev 3 bröd och ett gäng frukostfrallor som barnen själva kunde kladda ihop. Vi blev nöjda allihopa! Nästa gång testar jag med oliver eller valnötter i.
Mycket gott! Barnen gillade verkligen det! Jag gjorde tre stora limpor på en bakplåt istället.
Jättegott, smaksatte med soltorkade tomater och provencalska örtkryddor. Ska prova med andra smaksättningar också.
Tänkte jag skulle baka detta ikväll. Ska man använda kallt eller ljummet vatten? Tacksam för svar:-)
Blev mycket besviken på resultatet, hade trott jag skulle få ett bröd som påmuínde om brödet på bilden. Blev ett ganska intetsägande bröd. Förvånad att så många höjer det till skyarna.
Hejsan! Det här brödet var gott och kul att göra, eftersom man kan variera det så mycket. Hela familjen tyckte om det! Tack för receptet!
Jag hittade detta brödrecept här på matklubben, och nu bakar jag det jämt! Som du säger kan man krydda det efter säsong och brödet blir inte torrt och tråkigt efter en dag! Tack för ett kanonrecept som blir flitigt använt hos oss! Mvh./ bulltanten Lägger in det jag fick i min gäst bok för det var ju en fin komentar:)
Fantastisk gott bröd med medelhavsbondbrödskaraktär. Tack!
Gott och enkelt! jag fick inte riktigt den höjd på brödet som jag hoppats på, men har en känsla av att det är min okunnighet och inte receptet. Plus för att författaren svarade på dumma nybörjarfrågor! =)
Nuu, har jag bakat ditt bröd o det utföll till största belåtenhet. Tack så mkt o full poäng naturligtvis.
Jättegott bröd-vackert blev det oxå. Tog säkert 4 dl extra mycket mjöl innan det blev "hanterligt" och nu första gången tog jag bara salt. Till sommaren är det säkert gott med olika kryddor så att man kan ha brödet till allt det grillade.
Fantastiskt gott bröd. Allra godast är det kryddat med färsk timjan. När det börjar bli lite torrt hyvlar jag på smör med osthyveln och rostar det i ugnen tills det blir knaprigt och sen gnider jag in skivorna med en vitlöksklyfta. Supergott! Tänk på att det är lätt att riva vitlöken mot ett knaprigt bröd och det kan bli väldigt starkt.
Bästa brödet jag har bakat i min bakmaskin, fast jag inte kunde följa anvisningarna fullt ut (maskinen rymmer ca 900 g). Jag lät 1,5 dl rågsikt+1,5 dl vatten stå svalt tillsammans med 1 tsk torrjäst över natten. På morgonen hettade jag upp 3 dl överbliven mjölk (fingervarmt) och blandade med 4 dl rågsikt, 4dl vetemjöl, degen från föregående dag, 0,5 msk olivolja, 1 tsk honung, brödkryddor efter behag och lite hackade hasselnötter. Alltihop kördes på deg-programmet i ca 15, eller tills allt är blandat. Sedan fick min bröddeg jäsa ett bra tag utan att något hände, eftersom det är så kallt i min lägenhet. MEN när jag ställde den lite varmare så växte det som bara den. Den blev säkert dubbelt så stor på 40 minuter! Alltså: låt den jäsa till du tycker den blir lagom. Sedan satte jag på ugnsprogrammet i drygt 1 timma och vilket resultat: högt och luftigt, med knaprig skorpa! Avnjöts med smör till nudelsoppa och te. :) Tack för inspirationen!