Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Italienskt bondbröd

(21 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 13 timmar 25 minuter
Skriv ut

Detta bröd är suveränt gott. På sommaren har jag färska kryddor som basilika i eller, torkade tomater, vitlöks krydda. Eller allt. Till jul häller jag i vörtkryddor och russin.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ta 3 dl vatten. 3 dl rågsikt, jästen blanda samman till surdegen Ställ den svalt i minst 12 timmar eller över natt.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna. Om du vill ha i bröd kryddor gör det nu. Tex: .1 msk dragon eller 2tsk vitlökskrydda eller 5-6 klipta torkade tomater. Om vört 1 påse. om du vill ha något det smakar utmärkt utan något också.
  3. Knåda till en slät deg låt jäsa ca 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 4 delar. Rulla till runda bullar och lägg 2 bröd på varje bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Om du vill nu skär som ett sädeslag. Ett mitt över och sedan 3 in mot mitten på vardera sida.
  5. 200 grader i ca 20-25 minuter. Brukar knacka dem i botten om de låter i håligt är de klara.

Liknande recept

Kommentarer (21)

  • sonja55 10 juni 2008

    Supergott bröd och lättbakat ,kommer att baka det många gånger, ett plus för att det inte var något socker i det . Tack för receptet Sonja

  • epi 21 augusti 2008

    Tusen tack för ditt recept! Det blev en riktig succé! Flera frågade efter receptet och det som var allra bäst med brödet var att det höll sig färskt så länge. Jag bakade det en torsdag och det var gott att äta även på söndag utan att ha varit i frysen. Jag byttte ut en del av vetemjölet till dinkelmjöl och det fungerade lika bra! Nu har jag ett givet favoritrecept på bröd när man ska baka själv! MVH en annan Maria Blev skrivet i min gäst bok så jag tog med det här bland betygen

  • eitur 22 september 2008

    Gjorde detta bröd till min egen födelsedagsfest och det blev succé. Bytte ut vetemjölet mot dinkelmjöl och hade lite havssalt på. Nu fyller pappa jämt och det blir till att baka samma bröd! Mitt nya favoritrecept på bröd!

  • madde-len 23 september 2008

    Ett utsökt gott och saftigt bröd! Det blir till att baka flera... Tack för ett jättebra recept

  • annasmat 12 november 2008

    Vet inte om jag gjort något fel, men min deg blev alldeles för lös o omöjlig att hantera. Jag fick fösa ihop den till 2 långa skruvade bröd, som i o för sig smakade gott men inte höll formen.......mer mjöl i nästa gång eller???

  • faglar 18 november 2008

    Ett saftigt och mycket välsmakande bröd som jag blev mycket nöjd med. Smakade utmärkt trots att jag valde att baka utan några kryddor. Nästa gång provar jag med något kryddaltenativ. Tack för receptet.

  • Wiola 12 december 2008

    Hej Epi ! Har bakat ditt Italienska bondbröd det blev toppen,mina barnbarn ville ha rostat bröd, det funkade också,blev toppen gott Ha en skön jul och gott nytt år Wiola

  • SEAbjrpn 31 december 2008

    Tack för recptet

  • Skittles 27 januari 2009

    Hej! Jättebra recept, fick dock ösa i lite mer mjöl för att degen skulle bli fast. Det blev 3 bröd och ett gäng frukostfrallor som barnen själva kunde kladda ihop. Vi blev nöjda allihopa! Nästa gång testar jag med oliver eller valnötter i.

  • zotiz 30 januari 2009

    Mycket gott! Barnen gillade verkligen det! Jag gjorde tre stora limpor på en bakplåt istället.

  • MajaZoya 1 februari 2009

    Jättegott, smaksatte med soltorkade tomater och provencalska örtkryddor. Ska prova med andra smaksättningar också.

  • kostovski 19 februari 2009

    Tänkte jag skulle baka detta ikväll. Ska man använda kallt eller ljummet vatten? Tacksam för svar:-)

  • sivjohn 1 mars 2009

    Blev mycket besviken på resultatet, hade trott jag skulle få ett bröd som påmuínde om brödet på bilden. Blev ett ganska intetsägande bröd. Förvånad att så många höjer det till skyarna.

  • lilas 24 mars 2009

    Hejsan! Det här brödet var gott och kul att göra, eftersom man kan variera det så mycket. Hela familjen tyckte om det! Tack för receptet!

  • epi 15 april 2009

    Jag hittade detta brödrecept här på matklubben, och nu bakar jag det jämt! Som du säger kan man krydda det efter säsong och brödet blir inte torrt och tråkigt efter en dag! Tack för ett kanonrecept som blir flitigt använt hos oss! Mvh./ bulltanten Lägger in det jag fick i min gäst bok för det var ju en fin komentar:)

  • madam_mim 16 augusti 2009

    Fantastisk gott bröd med medelhavsbondbrödskaraktär. Tack!

  • micron 19 september 2009

    Gott och enkelt! jag fick inte riktigt den höjd på brödet som jag hoppats på, men har en känsla av att det är min okunnighet och inte receptet. Plus för att författaren svarade på dumma nybörjarfrågor! =)

  • Lennart_58 9 november 2009

    Nuu, har jag bakat ditt bröd o det utföll till största belåtenhet. Tack så mkt o full poäng naturligtvis.

  • Bumbis 22 februari 2010

    Jättegott bröd-vackert blev det oxå. Tog säkert 4 dl extra mycket mjöl innan det blev "hanterligt" och nu första gången tog jag bara salt. Till sommaren är det säkert gott med olika kryddor så att man kan ha brödet till allt det grillade.

  • hhage006 30 mars 2010

    Fantastiskt gott bröd. Allra godast är det kryddat med färsk timjan. När det börjar bli lite torrt hyvlar jag på smör med osthyveln och rostar det i ugnen tills det blir knaprigt och sen gnider jag in skivorna med en vitlöksklyfta. Supergott! Tänk på att det är lätt att riva vitlöken mot ett knaprigt bröd och det kan bli väldigt starkt.

  • Danstokig 12 februari 2012

    Bästa brödet jag har bakat i min bakmaskin, fast jag inte kunde följa anvisningarna fullt ut (maskinen rymmer ca 900 g). Jag lät 1,5 dl rågsikt+1,5 dl vatten stå svalt tillsammans med 1 tsk torrjäst över natten. På morgonen hettade jag upp 3 dl överbliven mjölk (fingervarmt) och blandade med 4 dl rågsikt, 4dl vetemjöl, degen från föregående dag, 0,5 msk olivolja, 1 tsk honung, brödkryddor efter behag och lite hackade hasselnötter. Alltihop kördes på deg-programmet i ca 15, eller tills allt är blandat. Sedan fick min bröddeg jäsa ett bra tag utan att något hände, eftersom det är så kallt i min lägenhet. MEN när jag ställde den lite varmare så växte det som bara den. Den blev säkert dubbelt så stor på 40 minuter! Alltså: låt den jäsa till du tycker den blir lagom. Sedan satte jag på ugnsprogrammet i drygt 1 timma och vilket resultat: högt och luftigt, med knaprig skorpa! Avnjöts med smör till nudelsoppa och te. :) Tack för inspirationen!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.