Detta är en av mammas många guldkorn i köket och denna sås är berömd bland dom som fått smaka den. Den är jättegod till grillad kyckling, fläskfilé eller en bit stekt nötkött. Mamma måttar aldrig, hon går alltid på känsla när hon står i köket. Så denna sås är jättesvår att ange mått på, så smaka av då och då och känn efter!
Instruktioner
- Portioner är svårt att säga, det beror på champinjon- och grädde mängden. Men ca 5 dl grädde och 8-10 större champinjoner räcker till ca 3-4 personer.
- Jag har fått lära mig att man aldrig ska skölja champinjoner, för dom blir "slemmiga" och tappar smak. Jag brukar bara skära dom i skivor rakt av. Men vill man ha bort det "yttre", så kan man skala av yttersta skiktet. Man tar en vanlig matkniv och börjar från huvudets undersida.
- Ta en rejäl bit smör och stek champinjonerna länge, tills dom nästan är mörkbruna (inte brända, men väldigt mörka i färgen). Då får man ut så mycket av champinjonsmaken som möjligt. Ställ åt sidan.
- Sätt på plattan och häll i väldigt mycket grädde i en stor kastrull. Om man inte enbart vill/kan ha grädde, så kan man späda ut med lite mjölk. Tillsätt soja, vitpeppar, salt och buljong efter smak (var försiktig med salt och vitpeppar). Blanda. Tillsätt champinjonerna och red av såsen.
- Mamma brukar oftast servera denna sås till grillad kyckling och hemmagjord klyftpotatis!
- Bilden på såsen är inte så vacker, men smaklökarna kommer tycka såsen är vacker, så låt väl smaka!
Publicerat den
31 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar