Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Janssons frestelse med lax (vanlig och i portionsformar)

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Jag är inte förtjust i vanlig Janssons så jag letade och hittade detta recept. Jag gjorde den nu i portionsformar och det fungerade alldeles utmärkt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i strimlor, använd gärna matberedare. Skär gravlaxen i breda strimlor Hacka löken, smält lite smör i en panna och stek löken mjuk.
  2. Smörj en ugnsform på drygt en liter. Bottna formen med en tredjedel av potatisen. Salta lätt på varje potatislager men tänk på att laxen som den varvas med är ganska salt i sig.
  3. Lägg på hälften av gravlaxen och löken och täck med ytterligare ett lager potatis. Fördela resten av laxen och löken över, vrid några varv med pepparkvarn och avsluta med potatis. Häll på grädden. Grädda mitt i ugnen cirka en timme tills potatisen är klar och ytan gyllenbrun.
  4. Om man gör den i portionsformar, dvs dubbla muffinsformar, måste man tänka på att skära laxen och potatisen i mindre bitar. Lättare att få det snyggt i formarna. Man blandar alla ingredienser i bunke utom smöret som man klickar ovanpå. Använd sked för att portionera ut grädden i formarna. Ca 20-30 minuter i 175 grader i ugnen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.