Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbs- och vallmotårta

 
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

En härligt fluffig tårta med fläderblomssaft och vallmofrön. Otroligt vacker med sina prickar och en rosa god fyllning!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Lägg en rundel av bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Smöra och bröa kanterna.
  2. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och mortlade vallmofrön i en bunke. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt 100 g av sockret och salt. Vispa äggulorna med resten av sockret (75 g) och det varma vattnet. Tillsätt äggviteskummet till äggulesmeten. Sikta och vänd ner mjölblandningen till en slät smet.
  3. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25-30 minuter tills den blir gyllenbrun. Låt den svalna i formen på ett galler.
  4. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Mixa 600 g jordgubbar med socker och citronsaft med en stavmixer till en puré. Vispa 600 g grädde hårt. Krama ur och värm gelatinbladen och 3 msk av jordgubbspurén i en kastrull på låg värme under omrörning. Gelatinet ska ha löst upp sig helt. Ta bort 2 dl av purén och spara det till senare. Blanda resten av purén i kastrullen. Tillsätt det till grädden och blanda.
  5. Ta ut bottnen ur formen och skär den försiktigt i två delar. Gör rent formen och lägg tillbaka en av bottnarna. Häll över hälften av flädersaften och bred på hälften av jordgubbsgrädden. Stryk den jämn och placera den andra bottnen ovanpå. Häll över resten av flädersaften och bred jordgubbsgrädden över. Låt tårtan stå kallt övertäckt i minst 4 timmar.
  6. Skölj resten av jordgubbarna. Skär dem i fyra delar på längden. Vispa resten av grädden (150 g) halvfast. Ta försiktigt tårtan ur formen och stryk grädden ovanpå. Placera jordgubbarna och jordgubbspurén på grädden och sikta över lite florsocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.