Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbseclairer

 
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Sommar i lyxigt fodral! Degen till Eclairer kallas för páte á choux och görs på ett litet annorlunda vis. Den skållas och rostas i en kastrull. Annorlunda, men inte svårt. Du kan förbereda páte á choux-bakverken i god tid och frysa in dem ofyllda, men ät dem helst samma dag som de fylls.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Páte á choux-deg: Mät upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull och koka upp. Rör ner mjölet i den kokande vätskan. Rör kraftigt med en slev i några minuter tills degen börjar bli fast, jämn och lite glansig. Lite av degen brukar bränna fast i kastrullens botten, men det är inge fara.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Häll över degen i en bunke och vispa ner ett ägg i taget med en elvisp. Vispa ordentligt men på låg hastighet mellan varje tillsats av ägg. Spritsa ut strängar av smeten, ca 12 cm långa, på två bakpappersklädda plåtar. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills bakverken har svällt upp och blivit gyllenbruna. Har du varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt i 175 grader. Låt svalna.
  4. Vaniljkräm: Mät upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna. Blanda majsenan med resten av sockret. Rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet och vispa ner lite av den heta mjölken för att förhindra att äggulorna koagulerar.
  5. Låt mjölkblandningen koka upp och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på lägre värme under vispning tills den tjocknar. Dra sedan kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Ställ gärna krämen i kallt vattenbad tills den svalnat. Förvara i kylskåp tills du ska använda den, och avlägsna då vaniljstången.
  6. Skär ett snitt i sidan av Eclairerna på korvbrödsvis. Häll vaniljkrämen i en spritspåse och fyll Eclairerna med krämen. Skiva jordgubbarna och lägg dem i Eclairerna. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
  7. Bred chokladen på Eclairerna, men spara lite som du färgar rosa med några droppar röd hushållsfärg. Spritsa eller ringla den rosa chokladen över Eclairerna. Låt stelna i kylen och förvara kallt fram till serveringen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.