Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbsmousse och chokladtårta

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

Jordgubbar och choklad i en härlig kombination!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
  2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
  4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
  6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
  7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
  8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
  9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • lisled 12 april 2009

    En jättegod tårta! Botten ska vara som en kladdkaka och så med denna härliga jordgubbsmousse. Mums! Betyg 5. Eftersom det inte är riktigt jordgubbssäsong ännu så använde jag frysta jordgubbar som fick rinna av ordentligt innan jag mixade dem. Sen så la jag en jordgubbsgelé över tårtan. Här kommer receptet på gelén: 2 gelantinlad, blötlagda i 5 min 1 msk jordgubbspuré (barnmatsefterrätt typ semper) 2 msk vaniljlikör Smält gelantinet i en rostfri liten kastrull. Blanda ner jordgubbspurén och likör. Rör om ordentligt och låt svalna något. Häll gelén över jordgubbsmoussen i formen. Ställ in tårtan i kylen och låt gelén stelna. Dekorera tårtan sedan med t.ex physalis eller jordubbar eller varför inte figurer av choklad som du gjort av smält mörk choklad som du först spritsat på bakplåtspapper och sedan ställt in i frysen en stund för att stelna.

  • 123Linnea 28 juni 2010

    Gjorde den till midsommar. Väldigt god. För egen del hade det räckt med halva mängden mousse ovanpå. Laddade upp en bild om det var ok!?

  • weronika 24 maj 2012

    Jättegod :) <3

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.