Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbstårta

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

En riktigt fin hembakad sommartårta är något att stoltsera med på saft- och kaffekalaset. Med en hembakad tårtbotten når man också upp i en högre smakdivision än de färdigköpta. Tårtbottnar, eller anslag som de kallas, är lätta att göra och går bra att ha färdiga i frysen. Jordgubbar och en klassisk vaniljkräm blir fyllning. Gelétäckta jordgubbar på toppen ger tårtan ett proffsigt intryck.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker minst 5 minuter så att blandningen blir riktigt ljus och pösig. Sockret ska ha löst sig helt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen och släta ut till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
  2. Låt anslaget kallna och skär ut så det blir 3 tårtbottnar. Jämna eventuellt till den översta om den blivit ojämn under gräddningen. Använd helst en lätt sågad, lång och tunn kniv. Måtta med t ex en tändsticksask för att få jämna bottnar.
  3. Vaniljkräm: Blanda i en kastrull mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor samt vaniljstång skuren på längden. Använder du vanilj- socker ska det inte koka med utan blandas ner när krämen kallnat. Värm under vispning tills den första kokbubblan syns. Häll snabbt upp i en skål och kyl i ett vattenbad. Tag upp vaniljstången och skrapa ur kornen.
  4. Tårtan: Blanda samman fint skurna jordgubbar och socker. Bred lite vaniljkräm på den understa botten och fördela de skurna jordgubbarna ovanpå. Lägg på mittentårtbotten och bred på det mesta av vaniljkrämen på den. Lägg på den översta botten, bred på ett tunt lager vaniljkräm och lägg ut jordgubbar i önskad form och mönster.
  5. Vispa grädde och täck kanterna runtom med ett jämnt lager. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på låg värme och täck tårtans sidor med dem så fort de svalnat. Det går lätt att göra med hjälp av en stekspade. Lägg resten av den vispade grädden i en sprits och spritsa en kant längst upp.
  6. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt 5 min i vatten som täcker. Blanda koncentrerad saft och 1 dl vatten. Tag upp gelatinbladen och värm dem tillsammans med 1/4 dl av vattnet på låg värme i en kastrull eller i en skål i mikron.
  7. Rör ner det försiktigt i saftblandningen och ställ det kallt några minuter. Gelén får inte bli helt stel utan bara börja bli fast så att den går att skeda upp på jordgubbarna.
  8. Om gelén påminner om ovispad äggvita har den rätt konsistens. Täck jordgubbarna med gelé och ställ tårtan kallt gärna 1 timme före servering.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • snorken 17 september 2009

    Hej! Måste säga att det här är nog det bästa tårtreceptet jag har bakat! Den blir så hög och fin samt att den smakar underbart! Har bakat den många gånger nu under sommaren och senast nu idag. Tar hallon ist för jordgubbar men det går lika bra det också! Tack för ett finfint recept!

  • Born61 24 juni 2012

    Riktigt god, saftig o alldeles underbar tårta :-) 5 poäng härifrån.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.