En riktig midsommardröm att avrunda lunchen eller middagen med. Garanterat effektfullt och mycket, mycket gott.
Vi ger här recept på hemlagad vaniljkräm med äkta vanilj i, givetvis går det att använda pulvervarianten eller något annat snabbare alternativ istället, men det är mödan värt att satsa på den hemlagade varianten.
Instruktioner
- Förbered pajskalet och vaniljkrämen i god tid så att allt hinner svalna ordentligt. Kan förberedas dagen innan servering.
- Mördeg
Blanda socker, salt och mjöl i en skål. Tillsätt smöret och finfördela med fingertopparna, tillsätt ägg, äggula och vatten och knåda en smidig smet.
Rulla degen till en boll och låt vila en timme i kylskåp.
- Kavla ut degen på mjölad yta och för över till en form (Ø 24 cm)
- Baka i ugn 180-200 grader 20-25 minuter
- Gör du pajskalet i förväg så förvara det torrt och svalt. Låt den stå framme i rummet, kanske med en handuk eller smörpapper över.
- Vaniljkräm
Vispa äggulor, maizena och 0,5 dl socker länge, det ska vara riktigt poröst och vitt till färgen. Koka upp mjölk, grädde, vanilj och resterande socker.
Tillsätt den kokande mjölken i äggblandningen under kraftig vispning.
- Slå tillbaka i kastrull och koka på svag värme under konstant omrörning tills såsen tjocknat, den får absolut inte koka utan ska bara precis sjuda en stund.
- Låt svalna, rör då och då i vaniljkrämen medan den svalnar för att undvika att det blir skinn på såsen.
- Jordgubbstarte
Skölj och ansa jordgubbarna och låt dem rinna av väl. Smält gelén i en kastrull. Fördela vaniljkrämen på mördegsbottnen. Lägg jordgubbarna ovanpå.
Pensla den avsvalnade, trögflytande gelén över jordgubbarna. Strö hackade pistagenötter över. Låt svalna.
Publicerat den
20 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar