- Serverar: 12 portioner
- Tid: 50 minuter
Skriv ut
Kalkon är julmat för mig.
Instruktioner
- Börja med att göra fyllningen.
Bryn löken, ta av från värmen och tillsätt sedan vitt bröd, äpple, valnötter, katrinplommon, timjan, salt, peppar och eventuellt lite hönsbuljong.
- Tillagning:
- Värm ugnen till 175 grader. Sätt gallret längst ner i ugnen.
Tag bort halsen och rensa och skölj kalkonen. Klappa kalkonen torr med hushållspapper. Placera kalkonen med bröstsidan upp på gallret med en djup långpanna under.
Fyll kalkonen med fyllningen. Gnid in skinnet med det mjuka smöret och krydda med salt och peppar. Placera ett stort ark med aluminiumfolie som ett "tält" över kalkonen.
Sätt in kalkonen i ugnen och häll 5 dl av buljongen i den djupa långpannan. Ös kalkonen med buljongen som rinner ner i pannan med ca 30 minuters mellanrum. När buljongen i pannan har dunstat upp så tillsätter man ca 2 –3 dl buljong.
Tag bort aluminiumfolie efter ca 2,5 timme. Tillaga kalkonen i ugnen tills att termometern visar 80 grader i kalkonens lårdel. Det tar ca 3,5 - 4 timmar.
Flytta över kalkonen till ett serveringsfat och låt den vila minst 20-30 minuter innan den kan skäras upp.
Publicerat den
22 november 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Det här receptet ska jag testa.... Har provat kalkon tidigare, med lite blandade resultat. Min yngste ville inte på villkors vis äta skinka, så alternativet var kalkon för hans del. Tack för tipsen kram och ha det ljuvligt juligt! gunnel
lagade kalkon efter detta recept förra juldagen, med strålande resultat. saftig och fin. ska göra den idag igen. jag klappar in kryddor och smör ett par timmar innan den åker in i ugnen.
Blötlade plommonen i vinglögg natten innan tillagningen,super bra recept,jättesaftig.Kommer att göra detta igen Anette
Bästa kalkonen på år och dar Det är nu 3:e året vi har haft den SUPERGOD och gör man lilljeppes kalkonsås till blir det många plus till