Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julbröd

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Ett vackert och smakrikt komplement till det klassiska vörtbrödet, perfekt till julskinka eller lagrad ost.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp 2 dl vatten, slå det över vetekrossen. Rör om och låt svalna. Skala och riv under tiden rödbetorna, pressa ur vätskan.Tvätta apelsinen, strimla skalet, pressa ur och spara saften.
  2. Blanda Quick jäsblandning med det grova rågmjölet. Tillsätt de rivna rödbetorna, nejlikorna, ingefäran, senapen, saltet, 3 dl vatten, apelsinsaften, skållad vetekross och vetemjölet, blanda ihop. Tillsätt smöret, lite i taget. Arbeta ihop till en fast deg och knåda i minst 10 minuter för hand, eller i 5 minuter med elvispens degkrokar eller en köksmaskin.Knåda in apelsinskalsstrimlorna och valnötterna i degen.
  3. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Knåda den smidig och tillsätt eventuellt mer vetemjöl.Dela degen i två delar. Forma två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa i 15 minuter.
  4. Grädda bröden i ca 45 minuter i 200 grader. Lägg de nygräddade julbröden på ett galler och låt dem svalna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.