Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Apelsinkola

(15 kommentarer)  
  • Serverar: 50-60 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Julgodis som smälter i munnen! (OBS! Göms längst in i kylskåpet fram till jul, ifrån klåfingriga barn/sambo/make/maka =P)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sen koka på svag värme i upp till en timme. Koka som om du gör knäck, ta en tesked av smeten och lägg i kallt vatten och testa om det går att forma en kula av det. Då är smeten klar.
  2. Ha kvar kastrullen på plattan men stäng av spisen. Bryt chokladen i bitar och låt smälta ner under omrörning. Vill man kan man även ha i nötter som jag hade.
  3. Klä en gratäng form med bakplåtspapper och häll ner smeten där. Låt stå i kylen tills det stelnat ordentligt. Gärna över natten. Skär sedan i små fyrkanter och lägg ner i en söt burk. Förvaras i kylskåpet.

Liknande recept

Kommentarer (15)

  • wildlife 13 december 2009

    Suveränt goda!! Jag gjorde t.o.m. en sats xtra men använde Marabous Mint-krokant i den... och det blev åxå hur gott som helst..!!! Klar fullpoängare!!! :))

  • knottis 13 december 2009

    Det här var sjukt gott! Ingen risk att det finns någon kvar till jul, jag är glad om de överlever helgen (dvs några timmar till). Orkar definitivt inte vänta på att de skulle stelna över natten så jag hällde i knäckformar.

  • publikhav 13 december 2009

    hihi vad kul att ni gillar den! Ja man kan ju använda vilken choklad man vill =)

  • silvanaf 23 december 2009

    ska man legga i chokladen i kastrullen med de andra ingridienserna??? en fråga bara , för att det står inte med

  • Maruschka 23 december 2009

    Fantastiskt god kola, och då har jag bara slickat kastrulen än så länge...;o) Mums med något anat än traditionell knäck, tack! Kram Maria

  • Maruschka 23 december 2009

    Jag ber om ursäkt för stavfel, det är mitt tangentbord som inte vill riktigt...;o) God Jul!

  • publikhav 23 december 2009

    Hihi tack =)

  • micron 25 december 2009

    Jag gjorde också med mintchoklad, toppengott och såååå enkelt!!!!! det här blir jul-tradition hos oss!

  • recepttorka 17 december 2010

    Så underbart goda :) En stark 5:a blir det helt klart. Kram Mia.

  • saab88 14 oktober 2011

    tack för receptet låter super gott ska baka domma nu innan jul.

  • lindatwennergren 21 november 2011

    Superglad att jag sparat detta recept i min kokbok från förra julen;) skall definitivt göras om även i år, fast dubbel sats såklart;)

  • lisam 23 november 2011

    goda!

  • johanniee 15 december 2011

    Måste testa, älskar apelsinchoklad! Vad ska det vara för konsistens, knäck eller kola-liknande? Tänkte mer, jag gör sällan kulprovet, utan alltid efter termometer :) Kram

  • nordan71 11 november 2012

    Mums!!

  • Born61 3 januari 2015

    Supergott! Ska vara med på gottebordet de kommande jularna.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.