Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jultårta med nougat

 
  • Serverar: 14-16 portioner
Skriv ut

Juligt

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn: 175°
  2. Riv mandelmassan grovt och lägg den i en skål. Vispa äggvitorna lätt och rör samman dem med mandelmassan. Rita på bakplåtspapper 3 bottnar 18x23 cm. Smörj och mjöla dem lätt. Fördela smeten jämnt på dem. Grädda bottnarna mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas och kanterna jämnas till.
  3. Smält sockret med mandeln i en stekpanna. Låt det bli ljusbrunt under omrörning. Häll upp nougaten på bakplåtspapper och låt det kallna. Krossa det i en mortel eller matberedare.
  4. Vispa samman mjöl och vatten till smörkrämen i en kastrull. Tillsätt smör och sjud några minuter under omrörning tills krämen släpper bottnen. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna en och en. Låt det kallna. Rör smör och florsocker smidigt. Rör ner äggkrämen, lite i taget, i smöret under fortsatt omrörning. Tillsätt nougatkross och vaniljsocker. Bred krämen över alla tre bottnarna och lägg samman dem. Låt stå kallt.
  5. Bryt sönder chokladen till glasyren och lägg den i en kastrull med smör, sirap och vatten. Låt det smälta på svag värme under omrörning. Tillsätt likör och låt glasyren kallna och tjockna. Bred glasyren över och runt om hela den kalla tårtan. Garnera med färgad marsipan.
  6. Tårtan vinner på att få stå 1-2 dagar innan den ska serveras, och förvaras den kallt håller den sig lika god hela julhelgen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.