Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Det här är en riktigt god gratäng med köttfärs och grönsaksröra.Man saknar inte vare sig pastan eller potatisen tycker jag.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och mjukstek den i smöret. Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den fått färg. Häll i grädde och rödvin, krydda. Låt det hela koka ihop, ca 10 minuter.
  2. Tärna auberginen och zuccinin. Fräs dem mjuka i lite smör. Tillsätt tärnade tomater. Låt det hela koka ihop ett tag, blanda sedan i köttfärsen.
  3. Blanda ihop keso,crème fraiche och den rivna osten. Krydda även denna röra.
  4. Smörj en ugnsfast form och häll i hälften av köttfärsröran, sedan hälften av kesoröran. Därefter resten av köttfärsröran och kesoröran. Srö över riven ost och grädda i ugnen i ca 25-30 minuter,tills ytan fått en fin färg.
  5. Servera med lite sallad och gurka.

Liknande recept

Kommentarer (68)

  • rambor 1 mars 2009

    Tack för en jättegod gratäng, perfekt att laga och frysa resten om man är 2 personer man har mat för flere gånger.Kommer absolut att laga den flere gånger.

  • thefling 2 mars 2009

    Denna gratäng var jättegod..den kommer ätas flera gånger

  • MammaIrene 17 mars 2009

    wow vad god, en klar 5:a, jag tillsatte lite champinjoner också....

  • MammaIrene 17 mars 2009

    wow vad god, en klar 5:a, jag tillsatte lite champinjoner också....

  • MammaIrene 17 mars 2009

    wow vad god, en klar 5:a, jag tillsatte lite champinjoner också....

  • lisbethv 25 mars 2009

    Riktigt god kommer att göras fler gånger

  • gillab 9 april 2009

    HEJ Denna rätten var jätte god

  • jaderqvist 2 juni 2009

    Ännu godare dagen efter! Jag struntade i rödvinet, kryddade köttfärsröran ordentligt och följde sedan receptet. Gräddade i 225 grader för att få fin färg.

  • ljusglimtar 9 juli 2009

    En jättegod och mättande köttfärsgratäng. Familjen älskade den. Tack för receptet.

  • matfrippan 17 juli 2009

    Detta var en riktigt smaskig gratäng. Kommer absolut att göra den fler gånger.

  • member1976 24 juli 2009

    Underbart god!!! Bjöd sambon och en kompis som blev lyriska! Kommer göras fler gånger..

  • Lycka14 27 augusti 2009

    Mycket mat och god. Men jag skulle gärna ta pasta eller ris till detta. Den blev ganska lös tyckte jag men det gör inget.

  • Peve 18 september 2009

    Hejsan! Detta receptet var så gott att vi serverade detta på vår sons dop. Alla vuxna älskade det! Barnen åt vanlig lasagne istället. Hälsningar Viktoria

  • Bogeryd 19 oktober 2009

    Jättegott! Jag t o m längta efter denna rätt!

  • Ankararing 25 oktober 2009

    En mycket god maträtt som jag kommer att laga fler gånger!!!

  • mammis 28 november 2009

    Såå otroligt gott, min man tog om 2 gånger. Detta ska vi göra flera gånger, det passade så jättebra med bara en god sallad till, till den hade jag gjort en senapsdressing. mmmm

  • Vivi39 29 november 2009

    Smaken på denna gratäng är fantastisk. Tyvärr tycker jag att den blev lite lös i konistensein fastän jag tillsatte 1 ägg. Det behövs nog ca 3 ågg för att få en fastare konsistens. När jag använder Zuccini eller Aubergine brukar jag strö salt över för att den skall vätska sig och torkar av den på hushållspapper, då blir den inte så blöt. Min man som åt potatis till tyckte att den var jättegod. Jag försökte äta den som LCHF kost och då kändes den lite lös i konistensen. Man kan tillsätta vetemjöl eller majsmjöl men då blir det inte LCHF./Vivi39

  • ibanilsson 20 januari 2010

    Ett supergod gratäng som vi gjort många gånger. Brukar få frågan om vi inte skall göra den där goda gratängen snart av våra tonåringar. 5 stjärnor från oss!

  • hellea 25 februari 2010

    Var en aning skeptisk till denna gratäng, men då jag läste alla kommentarer så tänkte jag att jag i alla fall skulle ge den en chans. Resultatet blev suveränt gott! Kommer att göras fler gånger.

  • Kanelkakan 26 februari 2010

    En kaloribomb helt klart. Om man vill gå ned i vikt genom att äta denna får man tänka om. Eller bara äta detta - och inget annat - en gång om dagen. Alla LCHF:are bör vara medvetna om att det är kalori in - kalori ut som gäller vid viktnedgång. Du kan gå ner i vikt av godis, du kan gå ner i vikt av pommes-frites och du kan gå ner i vikt av vitt ris. Fett är kaloririkt, så äter du en fettrik kost måste du dra ner rejält i andra avdelningar. Volymmängderna mat minskar, du kan inte längre äta "stort".

  • emrh 9 april 2010

    Barnen ville inte ha men vi gillade den mkt!! Även sambon som inte är alltför glad för mkt grönsaker i maten :-) Gjorde det som storkok och har bjudut svärföräldrarna dock med potatis till dem. Uppskattat även av dem! Igår tog vi fram en form ur frysen och den var god nu också!

  • malarberg 21 april 2010

    Hela familjen tyckte om denna gratäng! Super kommer göra denna fler gånger

  • fiffi80 8 juni 2010

    Supergod rätt som jag kommer att göra fler gånger :)

  • gds877 5 juli 2010

    Detta var mycket gott, det blir fler gånger jag lagar detta.

  • 18januari 16 juli 2010

    Gott, men inget jag tror jag kommer göra igen

  • pimnox 25 augusti 2010

    Det var grymt gott! Jag och min sambo gjorde detta och det var riktigt riktigt gott, åt det flera dagar! :D

  • sanderman 22 september 2010

    Riktigt slemmig i konsistensen. Som tillbehör till pasta kanske den fungerar för smaken var okej, men näe, jag blev jättebesviken efter att ha läst kommentarerna här...

  • Fidelis_ad_urnam 17 oktober 2010

    Mycket god gratäng, även om den blir rinnig. Jag äter enligt Viktväktarna och modifierade därför receptet. Jag har i mini keso, milda extra, 5% fraiche och riven lightost, men det blir rejält gott ändå.

  • gimnerus 26 oktober 2010

    är det någon dom vet om ett bra rödvin som ska vara i maten, själv dricker jag inte vin. Så för mig är det jätte svårt att bara köpa rödvin sort. MVH Ellinor

  • Ederlezi 15 november 2010

    Köp rött matlagningsvin :)

  • EHaag 17 december 2010

    Gått!!

  • smulis1 18 januari 2011

    Toppengod gratäng. Använde matlagningsvin.

  • madex 2 mars 2011

    god gratäng, blev lite väl "rinnig".

  • MayaW 10 mars 2011

    det går jättebra att använda vanligt matlagningsvin, som man köper på t ex ICA.

  • marcusdd 12 mars 2011

    Oj oj oj! Mycket omtyckt av både mig och min flickvän, PROPPMÄTT är ordet efter denna rätt! Ändringar i receptet: Glöm inte att blanda i sambal oelek i köttfärsen när du steker den (otydligt i recept). Finhacka 2-3 vitlöksklyftor och ha i kesoblandningen, höjer blandningen enormt. Häll i ALL den rivna osten i kesoblandningen, är otydligt i recpetet då det i slutet står att man skall ha osten över (som i vilken gratäng som helst). Rätten får en klockren femma!

  • marcusdd 12 mars 2011

    Oj oj oj! Mycket omtyckt av både mig och min flickvän, PROPPMÄTT är ordet efter denna rätt! Ändringar i receptet: 1.Glöm inte att blanda i sambal oelek i köttfärsen när du steker den (otydligt i recept). 2.Finhacka 2-3 vitlöksklyftor och ha i kesoblandningen, höjer blandningen enormt. 3. Häll i 2 Dl Creme Fraiche istället för 3, rätten blir mindre rinnig då. 4.Häll i ALL den rivna osten i kesoblandningen, är otydligt i recpetet då det i slutet står att man skall ha osten över (som i vilken gratäng som helst). Rätten får en klockren femma!

  • Nina661 25 mars 2011

    Mycket,mycket gott !!!! Det var inte sista gången jag gjorde den rätten!! Tack!

  • parma71 4 april 2011

    Hur god som helst!!!

  • FlairyMary 4 april 2011

    Riktigt, riktigt god! Jag älskar aubergine, och det här var en höjdare!

  • phaxa 5 juni 2011

    Mycket god, lätt att göra maken och våra vänner gillar den också.

  • Nordique 1 juli 2011

    Detta var hur gott som helst. Jag gjorde som någon skrev, använde bara 2dl creme fraiche och de var precis lagom. Sen så valde jag att krydda med Cayennpeppar, ganska ordentligt då jag tycker om stark mat och de gjorde verkligen susen. Både jag och killen tyckte de blev hur gott som helst. 5 av 5 no doubt!

  • ida85 20 augusti 2011

    detta måste jag göra nu i helgen. Vilken tur att man har köttfärs i frysen. Bara zuccini, creme fraiche jag måste köpa! gött.

  • maggan-38 25 augusti 2011

    Detta var den bästa och godaste ersättningen för pastan som jag saknat under min LCHF tid. En fullpoängare.

  • soder86 26 augusti 2011

    Ett helt fantastsikt recept, en ny favvo! Jag ändra dock lite och tog bort vinet och använde en creme fraiche med paprika & chili smak & lite mer grädde istället för vinet!

  • evasson 1 september 2011

    Detta var en otroligt gå rätt! Både jag och min älskling njöt av fulla drag! :)

  • Akkia 4 september 2011

    Kryddade med alpnaerings vitlökspeppar... Blev supergott!

  • MilleH 5 september 2011

    Supergott - lade till cayennepeppar, italiensk salladskrydda och persillade! Vi följer GI-diet så denhär rätten passade perfekt!!! Dethär lagar jag alldeles säkert på nytt - en solklar femma!!!!! Tusen tack för receptet :-)

  • w_annika 29 september 2011

    Super gott!! Hela familjen tyckte om det! Det är inte ofta det händer :-)

  • anbjel 9 oktober 2011

    Har gjort den flera gånger, familj och vänner har verkligen uppskattat den. Jättebra och enkel att bjuda på när man är många.

  • Gladness 2 november 2011

    Det har var riktigt gott, uppskattades väldigt mycket av sambon som annars har svårt för grönsaksrätter.

  • Samur 24 november 2011

    Detta ska jag pröva! Låter jättegott men jag ska använda fårfärs ( och nej det smakar inte kofta). Kanske nästa vecka då vi har aningens långt till vinboden.

  • nilla48 11 december 2011

    Mums! Diabetiker som väljer att äta LCHF i stället för att ta medicin - här har du något verkligt gott!!

  • LinaEd 11 januari 2012

    Kanongott även i matlådan dagen efter!

  • essa7 19 januari 2012

    Supergott! Till och med pappa åt som är så kräsen :) kommer att serveras fler gånger! En god sallad till är pricken över i :)

  • Haw 25 januari 2012

    Gillade den inte alls tyvärr. Jag tyckte det blev för lite tuggmotstånd. Ska dock testa den en gång till och göra skivor av tomaten, aubergin och zuccinin.

  • Marianne110 26 januari 2012

    Härlig och god smak, uppskattades av övriga familjen också. Jag skivade grönsakerna ganska grovt. Får helt klart en femma i betyg

  • ida85 1 april 2012

    Denna rätt ska jag göra ikväll!! Hoppas det blir gott! Har inget rött vin, men kommer nog använda kalvfond i stället!! Som jag älskar!! :)

  • awake 4 april 2012

    Det låter Gött skall prova i helgen

  • kakan9 6 april 2012

    Riktigt gott var det.

  • monicadanell 15 april 2012

    Super gott

  • bjornk87 15 april 2012

    Riktigt gott! Kommer absolut att göra denna fler gånger!

  • TebeSolaris 21 maj 2012

    Mycket besviken. Gjorde enligt receptet och det blev konsistens som havregrynssoppa med osttäcke. Men hade kryddat med kanel och timjan så smaken var det inget fel på. Kommer modifiera receptet till nästa gång genom att bland annat låta både zuccini och aubergine torkas i ugn, byta ut grädden mot creme fraiche och tomater mot tomatpuré. Förhoppningsvis blir gratängen fastare då. Kommer i alla fall att prova igen.

  • Elizzle 22 maj 2012

    God förutsatt att man kryddar mycket! Dock är den som många säger väääldigt rinnig. Gör jag den igen så kastar jag i några ägg med.

  • maggan-38 29 juli 2012

    Denna gratäng blir mycket bra om man gör den i förväg då stadgar den sig och blir inte så rinnig. Annars tycker jag den är nt utmärkt ersättning för pastarätter omman äter enligt LCHF och derssutom mycket god

  • Fladie 30 juni 2013

    Var hur gott som helst men så ut som något som varit nere i magen och vänt...

  • evaullabritt 19 juli 2013

    Mycket god. Varnad av alla kommentarer om att gratängen är rinnig, gjorde jag i stället två röror.Varvade inte utan lade köttfärsröran i botten. Aubergine och zuccini blandades med oströran som lades ovanpå köttfärsröran. Blandade en tesked fiberhusk i köttfärsröran och tog bara 2 dl crème fraich till oströran. Gratängen blev trots det något rinnig, men det går säkert att åtgärda till nästa gång jag lagar detta.

  • lenasj65 15 augusti 2013

    Tänkte göra denna rätt ikväll till mina lchf-vänner. Ser kommentarerna om att den kan bli rinnig..Prova att skiva aubergine o zucchini, salta, låt dem ligga en stund så dras överflödig vätska ut. Man kan även ta bort kärnorna ur tomaterna, de är oftast lite beska ändå..Det kanske hjälper något :) Lena

  • tko1 4 maj 2014

    Lagade rätten igår. Det var jättegott. Lite rinnig, men bättre än att den är torr! Kommer att laga den igen!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.