Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Katarinas källarfranska (32 st)

 
  • Serverar: 32 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Fick detta recept av en god vän som var chef i ett storkök. Första gången jag gjorde dem slogs jag över att det var så lätt, att de blev så många frallor och att de var gudomligt goda. Har gjort hur många satser som helst. Mjölkfettet är det enda fettet, så det är lite smalbröd ;-) Avnjutes bäst med ett par skivor cheddarost och några strimlor röd paprika eller med bara apelsinmarmelad. Barnen gillar garanterat detta nyttiga och matiga bröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt mjölken , sirapen, saltet och den rumsvarma surdegen. Blanda sakta i nästan all mjöl, spara ca 2 dl till utbakningen. Knåda degen ordentligt i ca 10 minuter, gärna i en hushållsassistent. Degen skall vara på gränsen till kladdig. Låt jäsa i bunken i 40 minuter med duk över på ett dragfritt ställ. Lägg därefter ut degen på mjölat bord och dela den i 32 bitar. Forma bitarna till runda eller avlånga bullar. Tänk på att inte knåda ihjäl degen i detta skede, utan knåda försiktig. Sätt ugnen på 250 grader. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
  2. Lägg plåten in i mitten av ugnen och grädda i ca 10-12 minuter. Ta ut bullarna när de har en fin gyllenbrun färg och pensla dem genast med varm mjölk med lite smält smör i. Lägg de varma frallorna på galler med duk över. Om de skall frysas in bör det ske så fort de svalnat.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.